Skärså fiskeläge på vintern med mycket snö

Vinter i skärgården

Sommarstaden Söderhamn har även massor av vintergnistrande möjligheter under den kallare årstiden. Här samlar vi inspiration till dig som tar dig ut på egen hand, med egen eller lånad utrustning. Här kommer några av de bästa tipsen för fantastiska upplevelser i Söderhamns skärgård vintertid.


 

Isvaken är belägen alldeles intill bastuflotten på Stenö havsbad och camping. Bekvämt med stege ner och träsarg runt vaken. Tips: Isvaken får nyttjas utan att du har bokat bastun. 

1. Ta det kallt – bastun värmer dig och ditt sällskap 

Området kring Stenö lämpar sig för naturupplevelser året om, här finns naturreservat, vindskydd och grillplatser. Avsluta i bastuflotten på Stenö havsbad och camping, ni kan var upp till 6 personer i den vedeldade bastun och de riktigt kyliga svalkar sig i isvaken alldeles intill.

Läs mer och boka

 

Ett barn pimplar på en is i skärgården

2. Vinterfiske på istäckt hav

Vinterfiske eller isfiske som det också heter är en fantastisk aktivitet att göra på vintern. Vad går upp mot den naturupplevelse du som fiskare får en strålande vinterdag när isen ligger tjock på det glittrande havet eller sjön? Förutom glädjen att få napp tycker många av oss att det är avslappnande att sitta där på isen och bara njuta av naturen och stillheten. Det gör ju inte det mindre trevligt om man  packar ner något gott och värmande i ryggsäcken. Vinterfiske är en aktivitet som passar både barn och vuxna.

Läs mer om vinterfiske

 

Norrsken över ön Rönnskär i Söderhamns skärgård

3. Naturfenomen

I skärgården finns alla chanser att se naturfenomen. Norrsken, vidsträckta solnedgångar, pack-is. Vintertid är också en bra årstid att se vintergatan och stjärnhimlen på bästa sätt.

 

4. Låna gratis vinterprylar för stora och små

Fritidsbanken i Söderhamn är centralt belägen och här finns massor av prylar och utrustning för vintern. Det bästa: alla kan låna, och allt är gratis!

Läs mer om Fritidsbanken

 

Vintermys med grillning och uteaktiviteter

5. Rast och ro

Det bästa när du vistas ute på vintern är att ta mysiga pauser, ha god matsäck och komma ihåg att njuta av vyerna. Varför inte göra det enkelt och köpa lunch eller fika från någon restaurang eller fik.   

 

En tur på långfärdsskridskor på istäckt hav

6. För de erfarna vintersportarna 

Långfärdsskridskor

För dig med god isvana finns fina möjligheter till långa skär på isen längs havsbandet. Du har självklart koll på isdjup, relevant utrustning och gott sällskap.

Läs mer om skridskoåkning

Vinterpaddling

Du som är erfaren och har relevant utrustning kan uppleva skärgårdsnära paddling även vintertid. Kanske får du trycka på lite extra med paddeln för att spräcka isen då och då.  

Läs mer om paddling i Söderhamn

 

Ett ungt par som sitter på bryggan, Enskärsorens gästhamn

Skärgårdsupplevelser 

Söderhamns skärgård är en del av Jungfrukusten. Här finns 1200 öar att upptäcka för dig som kommer med egen båt. Vill du övernatta på land finns ett trivsamt vandrarhem att bo på och stugor att hyra, både ute på öarna och inne på fastlandet. 

Till Skärgårdsupplevelser >>