Barn som pimplar på is i Söderhamns skärgård

Vinterfiske i Söderhamn - en naturupplevelse


Vinterfiske eller isfiske som det också heter är en fantastisk aktivitet att göra på vintern. Vad går upp mot den naturupplevelse du som fiskare får en strålande vinterdag när isen ligger tjock på det glittrande havet eller sjön? Känsla av lycka när det blir napp men många tycker att det även är avslappnande att sitta där på isen och bara njuta av naturen och stillheten. Det gör ju inte det mindre trevligt om man  packar ner något gott och värmande i ryggsäcken. Vinterfiske är en aktivitet som passar både barn och vuxna.

 

Pimpelfiske, ismete och angling

De mest klassiska fiskemetoderna på vinterisen är angling, ismete och pimpelfiske. Pimpelfiske är den mest populära och enklaste formen av vinterfiske eftersom det inte krävs så mycket och dyr utrustning för att komma igång. Med pimpelfiske kan exempelvis fånga abborre, öring, sik och gädda. Ismete är en annan spännande metod med vilken man kan fånga stora gäddor, gösar och andra hungriga rovfiskar. Sen är det ju underbart att sitta på vårisen när solen lyser, men glöm inte säkerheten. Kolla alltid isens tjocklek och ta med isdubbar och räddningslina. Du behöver även en isborr, något att sitta på och varma kläder. Det gör ju inte det mindre trevligt om man  packar ner något gott och värmande i ryggsäcken.

 

Tips på fiskevatten!

Via tjänsten fiskekartan.se hittar du digital karta över samtliga av Sveriges fiskevårdsområden, med information om fiskekort, kontaktuppgifter, tillgänglighetsanpassning med mera.
 

Glad kvinna ute på isen i vintrig skärgård

Tre korta om säkerhet på isen:

  • Ta alltid med isdubbar och räddningslina

  • Kontrollera isen innan du ger dig ut på den

  • Fiska inte ensam utan ta med ett trevligt sällskap