Skärgårdsnära vandring på ön Storjungfrun

Skärgårdsnära vandring

Vill du uppleva Söderhamns natur och skärgård till fots finns fina vandringsleder och promenadstråk att upptäcka i sommar. Här har vi samlat 3 havsnära vandringstips som alla ligger i naturreservat. 


Naturreservat Skatön

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur, du når enkelt hit via landvägen. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamn skärgård och det yttre havsbandet. I öster syns horisonten och i väst framträder de mjuka formerna av bergen i Hälsinglands inland. När du står där på hällarna kanske du fundera på vad de centimeterdjupa fåror man ser i berget kommer sig av. Detta är ett spår efter inlandsisen där stenar som var fastfrusna i isen skrapade mot hällarna.

Stigarna på Skatön är tydligt markerade och huvudstigen ut till Skatrevet är i början bred och tillrättalagd men ej handikappanpassad. En härlig dagsutflykt i sommar, där man också kan passa på att svalka sig med ett dopp! 

Skatön

Skatön naturreservat 

Naturreservat Stenöorn

Stenöorns naturreservat är en av länets bästa platser för fågelskådning. Området ligger på den udde som bildas där Söderalaåsen (Ljusnanåsen) möter havet. Åsen utgörs här av en platt och hårt svallad sandrygg med långgrunda stränder. 

I Stenöorn naturreservat kan du skåda fåglar från fågeltornet och vandra på stigen längs med havet. Strandängarna och fåglarna bjuder på fina naturupplevelser. I närheten ligger Stenö Havsbad och Camping där det finns aktiviteter för hela familjen. 

Stenöorn

Stenöorn naturreservat

Naturreservat Storjungfrun

Storjungfrun naturreservat är Söderhamns största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra. Det finns ca 14 km markerade stigar på ön som väntar på att bli utforskade. Ön är relativt oexploaterad med ett omväxlande landskap, rik på flora, flera historiska värden som har stor betydelse för friluftsliv och rekreation. Storjungfrun bjuder på en stor variation av marktyper, från kala hällar, klapperstensfält och torra blockrika moränmarker till kalkpåverkade bördiga marker och flera fuktdrog. 

På ön ligger Sveriges sista koleldade fyr, väl värd ett besök! Till Storjungfrun tar du dig via båt. Vill du sova över bokas båt samtidigt som du bokar stugorna, för en dagstur till ön läs mer här

Storjungfrun

Söderhamns största ö, Storjungfrun