Stora salen med väggmålning
Världsarv, Hälsingegård, Erik-Anders
Världsarv Hälsingegården Erik-Anders
Lekstugan på Världsarv Hälsingegården Erik-Anders
Hälsingegården Erik-Anders - Världsarv
Göra Grupp & Konferens Gruppaktivitet

Hälsingegården Erik-Anders - Världsarv

Kom och upplev atmosfären på Erik-Anders, en av sju hälsingegårdar som skrevs in på UNESCO´s världsarvslista under namnet "Decorated Farmhouses of Hälsingland", Världsarvet Hälsingegårdar. Hälsingegården Erik-Anders visar prov på inredningar från flera epoker med bland annat en festsal som sägs vara ett av Hälsinglands vackraste rum.

Hälsingegården Erik-Anders byggdes ca år 1825 av bonden och nämdemannen Erik Andersson, därav namnet Erik-Anders. Omkring 1850 målades huset och har då förmodligen blivit gulmålat, en färgsättning som man normalt finner i ståndsmässig bebyggelse. Vid samma tid inreddes övervåningen med en stor sal. Där och i de båda förstugorna finns ursprungligt måleri av ovanligt hög kvalitet bevarad.

Hälsingegården Erik-Anders har i senare tid bebotts av flera familjer och visar prov på inredningar från 1880-talet till 1930-talet. Bland annat finns två välbevarade kök från 1900-talet. Interiörerna har med hjälp av konservator och antikvarisk expertis varsamt blivit återställda.

Gården ligger i Asta by i Söderala socken. Asta by är en av de bäst bevarade bymiljöerna i Söderhamns kommun och det stora bondeslottet ligger centralt längs den gamla slingrande byvägen.

Hälsingegården är idag ett populärt besöksmål med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar. Här finns även boende, minnesrum för jazzmusikern Jan Johansson, trädgårdskafé, en visningsträdgård samt en butik. I butiken finns produkter inom byggnadsvård, inredning, trädgård och presenter. Vi har ett urvalt sortiment med produkter tillverkade lokalt och med tanke på miljön. Antikt och nostalgi.

Boende på världsarvet
Med stor respekt för och kärlek till gårdens och platsens kulturhistoria har vi byggt fem rum, alla med sin egen karaktär och charm. Alla rum har egen dusch och toalett.

Återskapad 1920-tals trädgård och Gårdscafé i mysig miljö. På promenadavstånd finns ett naturreservat, Ålsjön som har ett rikt fågelliv och många fina stigar för vandring och cykling.

Guidade visningar av Världsarvet dagligen sommartid.