Afaf och Per-Erik stannar gärna till i Skärså och äter glass.

Per-Erik och Afafs smultronställen

Artikel från magasinet Upplev skärgård 2024.

Roliga äventyr på havet, avkoppling och idyllisk natur – det är inte konstigt att allt fler väljer att spendera sina somrar i Söderhamns vackra skärgård.
Afaf och Per-Erik som delar med sig av sina bästa tips för en lyckad dag i skärgården.

Oavsett om du är på resande fot från någon annan del av landet eller är ute efter en hemester är Söderhamn rätt destination för en såväl äventyrlig som avkopplande vistelse. Besökssiffrorna visar att allt fler hittar till Söderhamns skärgård, där man till exempel kan vandra, cykla, upptäcka skärgårdsöar från en kajak, bo i idylliska miljöer eller njuta av klippbad och mysiga sandstränder. Söderhamn erbjuder även djupa hälsingeskogar, otroliga vyer, god mat på lokala råvaror, ett rikt kulturliv och möjligheter till äventyrliga friluftsaktiviteter.

Den orörda naturen är som ett läkemedel som inte går att köpa någonstans... Afaf Radhison

 

Ett par som sedan länge varit förtjusta i den lokala skärgården är Afaf Radhison och Per-Erik Modig. – Skärgården är vår pärla. Det är så lyxigt och läckert att vi har den så nära och lättillgänglig. Man kan gå från stan till skärgården, eller ta kajaken och lite mat och åka ut på havet, säger Afaf Radhison.
 

Afaf Radhison och Per-Erik Modig kan sin skärgård utan och innan. "Skärgården är vår pärla", konstaterar Afaf.
Afaf Radhison och Per-Erik Modig kan sin skärgård utan och innan. "Skärgården är vår pärla", konstaterar Afaf.

 

Storslagen natur och rikt friluftsliv

Paret kan inte nog framhålla den storslagna naturen och landskapet som erbjuds i och kring Söderhamn och dess skärgård. – Den orörda naturen är som ett läkemedel som inte går att köpa någonstans. Att ge sig ut i skärgården ger mig både energi och återhämtning, menar Afaf. 

Paret bor i Söderhamn och de är båda riktiga friluftsmänniskor. Afaf är bland annat ambassadör för Vasaloppet och arbetar med att få fler kvinnor att delta. Per-Erik har öppnat Kayakomaten, en smidig uthyrning av kajaker i centrala Söderhamn, och varit med och dragit igång gruppen “Skärgårdens multisportare”.

 

Söderhamn och dess skärgård är ett härligt landskap för både vandring, löpning och cykel, med massor av bra naturupplevelser. Afaf och Per-Erik tar gärna en cykeltur när tillfälle ges.
Söderhamn och dess skärgård är ett härligt landskap för både vandring, löpning och cykel, med massor av bra naturupplevelser. Afaf och Per-Erik tar gärna en cykeltur när tillfälle ges.
 

De är båda eniga om att Söderhamn och den vackra skärgården erbjuder ett oändligt utbud av upplevelser.

– Vill man paddla kajak kan man ge sig ut på allt från en stilla paddling i lugnt vatten till att det kan bli ett äventyr ute på havet. Det finns väldigt många fina ställen att stanna på och mycket att göra. Vill man inte paddla finns det även taxibåtar, säger Per-Erik.

Väl ute i kajaken eller i en stuga på en vacker skärgårdsö infinner sig en magisk känsla.

– Kommer man ut i skärgården så hittar man ett lugn som man ofta inte gör hemma på samma sätt. Där ute i naturen har man inga krav på sig, utan det är lugn och ro, säger Per-Erik.
 

 

Afaf och Per-Erik är paddelentusiaster och Per-Erik driver Kayakomaten i centrala Söderhamn.
Afaf och Per-Erik är paddelentusiaster och Per-Erik driver Kayakomaten i centrala Söderhamn.

 

Afaf och Per-Eriks topp 5

Cykla till Skärså

Ta en cykeltur till Skärså fiskeläge för att äta glass: Vid kusten nordost om Söderhamn ligger det gamla genuina fiskeläget med sina fiskarstugor och båthus. Här finns även en gästhamn, fiskrestaurang, café, camping, fiskrökeri, museum, en glashytta och hantverksbutik.

Paddla ut till Enskärsoren

Enskärsoren är en vacker ö sydöst om Söderhamn. Den har en väl skyddad och fin gästhamn på öns nordvästra del, med 1,6 meters djup vid bryggan. Hamnen har 35 gästplatser, el på bryggan, grillplatser, sopkärl, dusch, toalett, bastu, klubbstuga som det går att övernatta i och vindskydd.

Vandra på Skatön

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet. Du når enkelt till Skatön via landvägen.

Taxibåt till någon av öarna

Ta med matsäck och åk ut med en av taxibåtarna till någon av öarna: För besökare finns skärgårdens taxi som kan ta dig till önskad destination och ö. På så sätt kan du smidigt och enkelt upptäcka diverse skärgårdspärlor - och glöm inte att ta med en god matsäck.

Utsikt från Kasberget och Sagberg

För de som vill uppleva storslagna vyer och vida utsikter. Kasberget med sitt utsiktstorn bjuder på en otrolig utsikt över Mo socken med fin vandring i skogsmiljö. Kasberget är 202 meter över havet och tornet blev byggt 2005. Sagberg är ett berg som ligger strax utanför Holmsveden i Söderhamns kommun. Bergsformationen är en plats av stor betydelse med en rik historia och naturskön utsikt. Ett av de mest framträdande kännetecknen på platsen är ett av Norrlands största klapperstensfält.