Vacker utsikt över Söderhamn från Östra berget

4 bästa platserna för maxad vy

Letar du efter vackra, unika ställen att besöka med häftiga utsikter, maffig natur, unika kulturmiljöer och mysiga platser. Här listar vi tips på de bästa utsiktsplatserna i vår kommun.


1. Östra berget med det karaktäristiska tornet Oscarsborg

På sommaren är Östra Berget en mötesplats och en vacker plats med fin utsikt över staden. Utsiktstornet Oscarsborg på Östra Berget invigdes 1895. Det tillkom på initiativ av Söderhamns Sångförenings anförare, stadsingenjör Gustaf Hultqvist, som också ritade byggnaden. För att skaffa pengar till uppförandet anordnades 1893 och 1894 folkfester, vilka gav så gott resultat att man beslöt bygga i tegel och puts istället för trä.

Du kan ta trapporna upp till Östra Berget, från Södra Hamngatan vid busshållsplatsen. Det går också att komma upp till utsiktplatsen via Baggargatan.

Maxad vy från Östra berget
Maxad vy från Östra berget

2. Västra berget med mysiga stigar 

Från det 112 år gamla vattentornet på Västra berget får man en vidunderlig utsikt över hela Söderhamn och södra Hälsingland. Här finns en cirkelbänk runt vattentornet och det finns flera platser för fikaraster. Ta med en god matsäck och gör en stadsnära vandring upp till Västra berget. Här finns fina kortare stigar och häftiga cykelstigar för den som vill ha lite äventyr.


3. Skatberget på naturreservatet Skatön

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur, du når enkelt hit via landvägen. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamn skärgård och det yttre havsbandet. I öster syns horisonten och i väst framträder de mjuka formerna av bergen i Hälsinglands inland. När du står där på hällarna kanske du fundera på vad de centimeterdjupa fåror man ser i berget kommer sig av. Detta är ett spår efter inlandsisen där stenar som var fastfrusna i isen skrapade mot hällarna.

Stigarna på Skatön är tydligt markerade och huvudstigen ut till Skatrevet är i början bred och tillrättalagd men ej handikappanpassad. En härlig dagsutflykt i sommar, där man också kan passa på att svalka sig med ett dopp! 

Skatön
Skatön naturreservat 

4. Kasberget med utsikt över Mo

Berget med sitt utsiktstorn bjuder på en otrolig utsikt över Mo socken med fin vandring i skogsmiljö. Vandra på en markerad led upp mot toppen och där finns förutom tornet även grillplats och bänkar. Kasberget är 202 m över havet och tornet som blev byggt sommaren 2005 är 7,5 m från marken till övre planet. Tornet är byggt av Mo Hembygdsförening med hjälp av bybor och ekonomiskt stöd från lokala företag. Det finns en grillplats och bänkar att sitta på. Det är ganska brant och stenig vandring så skor med bra grepp i sulan rekommenderas, glöm inte att ta med kikare. Kan göras med barn i olika åldrar, den är inte så lång med ger en vidunderlig utsikt och det finns grillplats på toppen. Kasberget har också ett utsiktstorn.

Vägbeskrivning: En bilväg leder ända fram till stigen som går upp till tornet. Från Mo åker man mot Flor, tar av vid Svedjaskylten och följer den vägen ca 1 km till Kasbergsskylten. Där följer man en markerad stig, det tar ca 15 - 20 minuter tills man är på toppen.

Kasberget i Mo
Utsiktstornet på Kasberget