Fin utsikt efter vandring på Hamnäsleden

Vandra vid porten till Norrland

Publicerad april 2023.

Alldeles intill Norrlandsporten ligger byn Hamnäs, och det är här som porten till Norrland tornar upp sig i form av djupa skogar och blånande berg. Ett påtagligt miljöomslag för den som är vaksam, Hamnäsleden bjuder just på det.

Vi parkerar bilen på den lilla parkeringen, som ligger i anslutning till den norra infarten till Hamnäs. Ledens start hittar vi på andra sidan riksväg 83 och bakom viltstängslet. Där påbörjar vi vandringen uppför berget, inom loppet av hundra meter har vi glömt den trafikerade vägen bakom oss då vi bjuds in till den tysta, gröna gammelskogen och dess mystik. 

Ganska fort börjar stigningen uppför berget och längs med leden får vi ta del av historian av området, Kolbotten och klapperfält. Stigningen fortsätter och efter 400 meter delar sig leden, här viker vi av för att gå till utsiktsplatsen som är en oväntad wow-upplevelse.
 

Mysigt att vandra med bästa följeslagaren, sin hund

Mysigaste vandringsällskapet på turen är en hund!
​​​​

Självklart har vi packat med fika tills just den här stunden. Annat hade varit en synd. Från fikaplatsen kan vi blicka långt utöver sjön Bergviken och här finns vindskydd och grillplats att nyttja. Med mätta magar tar vi oss tillbaka samma väg vi kom, och fortsätter uppför berget. Vi hör porlet från bäcken och lukten av skogen är påtaglig, så som den brukar vara på sensommaren. Leden tar oss runt Hamnäsberget och vi passerar "finnlägret" där man vet att samer vistats för länge sedan. När vi kommer tillbaka till bilen håller vi med om att det lär bli fler turer runt Hamnäsberget och det föds en nyfikenhet. Finns det fler vandringsleder vid porten till Norrland?