barn som springer

Vandra med barnen i sommar

Packa med gofika och upptäck den trolska Hälsingeskogen, kämpa er upp till en häftig utsiktsplats för att skåda vackra vyer eller besök spännande platser med lämningar från en annan tid! Kom nära naturen i sommar! Här har vi samlar våra favorittips för en härlig dag ute i skog och mark, fylld med bus och spring!


1.Kasberget - Vandring för den upptäckande spanaren

Berget med sitt utsiktstorn bjuder på en otrolig utsikt över Mo socken med fin vandring i skogsmiljö. Leden är markerad upp mot toppen och där finns förutom tornet även grillplats och bänkar. Stigningen upp är ganska brant så bra skor är att rekommendera. Vandringen är inte så lång men bjuder ändå på häftiga vyer.

Hitta hit: En bilväg leder ända fram till stigen som går upp till tornet. Från Mo åker du mot Flor, tar av vid Svedjaskylten och följer den vägen ca 1 km till Kasbergsskylten. Där följer man en markerad stig, det tar ca 15 - 20 minuter tills man är på toppen

kasberget

Utkikstornet på Kasberget

2. Hamnäsleden - För den ihärdiga bergsgeten

Hamnäsleden är en rundvandring på 7,5 kilometer som bjuder på en härlig vandring i trolsk skog! Leden börjar med en stigning och vid den finns en utsiktsplats du inte får missa och som kommer väl till pass för att hämta igen andningen på. På utsiktsplatsen finns vindskydd och grillplats att nyttja samtidigt som utsikten bjuder på fina vyer över sjön Bergviken. 

Hitta hit: Norra infarten till Hamnäs. Parkering finns direkt till höger efter du svängt av riksväg 83. Leden ligger på andra sidan 83an och viltstängslet som du lätt tar dig igenom via en grind.  

Ledinformation:
0,0 - 1,4 - Brant stigning, stig 
1,5 - 4,3 - Svagt utför, grusväg
4,4 - 5,9 - Svagt utför, stig
6,0 - 7,5 - Något kuperat, grusväg

Härlig paus med utsikt över Bergviken

Härlig paus med utsikt över Bergviken

3. Sagberg - För den utforskande äventyraren

Sagberg är ett häftigt berg där man kan hitta både klapperstensfält från Istiden - ett av Norrlands största, grottor kopplade till sägnen om Tjuv-Jon samt ett stort flyttblock som kallas för kaffekokaren. Utöver det finns träkåtan, fin utsikt och många grillplatser. Sagberg är sagbergsledens mittpunkt som är en vandringsled på 3 mil. En perfekt plats för bus och lek ute i naturen! Från parkeringen tar det 15-20 minuter upp till Sagberg. 

Hitta hit: Du kan ta sig till Sagberg via Holmsveden med kollektivtrafik. Sj och X-trafiks tåg stannar i Holmsveden och då är det en promenadsträcka på 4,4 km till Sagberg. Åker du buss är det linje 64 som går från Söderhamn via Bergvik och Stråtjära. Stanna vid hållplats Sagänge, därifrån är det en sträcka på 1,9 km till Sagberg. Med bil kan du parkera nedanför Sagberg på en liten parkeringsplats, men du kan också utgå från Kvarnudden och ta den vägen upp.

Kaffekokaren

"Kaffekokarn"

4. Ålsjön Naturreservat - För den inspekterande djurälskaren

I Ålsjön naturreservat finns mycket spännande att upptäcka, både för den fågel-, växt- eller insektsintresserade, eller för dig som bara vill komma ut i naturen! Här kan du njuta av en blommande liljekonvaljbacke, se fåglarnas lek, både i luften, i sjön och på land. Att ta sig runt Ålsjöområdet är lättillgängligt, du följer en trätrottoar som slingrar sig fram genom stora delar av området. Detta underlättar vandringen för dig som kanske använder rullstol eller vill ta med dig barnvagnen eller för dig som annars kan ha svårt att ta dig ut i naturen. Här finns även ett fågeltorn som är handikappanpassad.

Paradis för fåglar 

Ålsjön är en mycket grund slättsjö och länets förnämsta fågelsjö. Mer än 200 fågelarter har noterats och fler än 60 arter häckar regelbundet här. Naturreservatet på 157 hektar, ligger strax söder om Söderhamn. Änder, sumphöns, vadare och måsfåglar syns ofta, liksom kärrhökar, fiskgjusar och andra rovfåglar.

Hitta hit: Söder om Söderhamn intill E4an, följ skyltarna Ålsjön Naturreservat

Ålsjön

Ålsjön och dess djurliv

5. Skatön - För den saltälskande piraten

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet. 

Här kan du få en fullspäckad dag med olika aktiviteter. Känn på havet och bada ifrån fina stränder, vandra ut till Skatrevet och bestig öns berg! Lär dig om Skatöns historia och ha en god picknick i naturreservatet. 

Hitta hit: Skatön når du enkelt landvägen genom bron som går över Svartsundsrännan. På andra sidan delar sig stigen. Tar du till vänster kommer man till badstranden och vidare upp mot utsiktsplatsen på Skatberget. Stigen till höger slingrar sig bred och lättframkomlig längs med ön och når till slut den sydöstra delen där de flesta stugorna ligger. På udden allra längst i söder ligger Skatrevet som är ett viktigt område för många fåglar. Det är också orsaken till att du inte bör gå ut på revet under häckningssäsongen. Parkering finns innan bron över Svartsundsrännan

Skatön vandring

Vandring på Skatön