Skärgård och båtliv

7 Utflyktsöar

Läs våra tips på dagsturer och mysiga utflykter till intressanta öar i Söderhamns skärgård. De passar perfekt för dig med en liten båt!

 

1. Branthäll

Inomskärs, nära Söderhamn och Sandarne

På Branthäll kan du välja på 2 gästbryggor - Västra eller Södra. Vid båda bryggorna finns återvinningsstation, campingbord, grillplats och miljötoa. Vid Västra bryggan finns en sandstrand. Turbåten M/S Moa lägger ibland till strax intill den södra gästbryggan. På öns östra sida finns härliga stenhällar att sola och bada från. 
Varför kallas ön Branthäll? Åk dit så förstår du!

Familj som har picnic på ön Branthälls klippor

Familj som har picnic på ön Branthälls klippor - kan det bli bättre en härlig sommardag!
 

2. Enskär och Korsmäss

Inomskärs, nära Stenö och Sandarne

Lägg till vid Enskärs gästbrygga. Gå en kort bit mot Korsmäss, kavla upp byxbenen och vada mellan dessa två öar. Kör försiktigt om du väljer att köra in båten i den väl skyddade Korsmässlagunen. Gästbrygga med campingbord, grillplats, soptömning och miljötoa även här. Vill du tillbringa en natt på Enskär kan du förboka en uthyrningsstuga.

Mellan öarna Enskär och Korsmäss kan du vada

Mellan öarna Enskär och Korsmäss kan du vada.
 

3. Enskärsoren (Orn)

Inomskärs, nära Stenö och Sandarne

Besöker du Orn garanteras du utrymme för bad. Fäll upp utombordaren och glid upp på den långa sandstranden eller lägg till vid gästhamnen mot en mindre dagavgift. Den välordnade gästhamnen, med återvinningsstation, miljötoa, eluttag, grillplatser och bastu, välkomnar alla storlekar på båtar!

Ett par som sitter på gästhamnen vid Enskärsoren

Den fina gästhamnen vid Enskärsoren vill man gärna besöka, och självklart lockar även sandstranden för en utflykt hit!
 

4. Skatön

Väl skyddad gästbrygga, nära Sandarne och Norrfjärd

Kommer du söderifrån går du med fördel genom Svartsundsrännan för att nå Svartsundets gästbrygga. Vandra i Skatöns naturreservat och ta sedan ett dopp från sandstranden vid bryggan.
Återvinningsstation, campingbord, grillplats och miljötoa.

Skatön - naturreservat och skärgårdsö

På Skatön finns härlig vandring. En tur ut till skatrevet är en perfekt aktivitet vid ett stopp här på gästbryggan.
 

5. Rönnskär

Nära Sandarne och Stenö

Två gröna prickar och en enslinje visar vägen in till den före detta lotsstationen på Rönnskär. Den första bryggan på höger hand är till för gästande båtar. Här ligger de tidigare Lotsarnas och Båtmännens stugor tätt. Själva lotsstationens byggnader är numera vandrarhem.

Den pittoreska ön Rönnskär - ön med mycket lotsarhistoria.

Den pittoreska ön Rönnskär - ön med mycket lotsarhistoria.
 

6. Klacksörarna, Storskäret

Nära Humlegårdsstrand och Jonskär

En bit från fastlandet men skyddat från ostliga havsvindar ligger gästbryggan vid Klacksörarna. Här finns återvinningsstation, campingbord, grillplats, miljötoa och flera små sandstränder. Den norra delen av skärgården präglas av skogklädda öar och avskildhet. Varför inte hyra en av uthyrningsstugorna en natt eller två?

Drönarvy över ön Klacksörarna

Härlig drönarvy över ön Klacksörarna.
 

7. Prästgrundet

Utanför Klacksörarna

En dag då vädret är lugnt och båten är fulltankad går det bra att besöka Prästgrundet även med öppen båt. Vid gästbryggan på Prästgrundet finns återvinningsstation, campingbord, grillplats och miljötoa.
Gör en liten pilgrimsvandring i labyrinten och kolla in det lilla fiskarkapellet och bagarstugan. Jungfrukustens mysigaste fiskeläge?

Prästgrundet

Prästgrundets gästbrygga inbjuder till en fikapaus. Kanske också finns tid till att se fyren och gå i labyrinten?