Strykjärnsparken
Göra Natur & Fritid Park & Trädgård

Strykjärnsparken

Parken har fått sitt namn av den trekantiga formen. Strykjärnsparken inramas av vackra pyramidalmar (Ulmus glabra Exoniensis) som formklipps en gång per år. Mellan almarna finns prydnadsäpplen (Malus) i olika sorter.

Styrkjärnsparken ligger mellan gågatan Köpmangatan och Norra Hamngatan som löper längs Söderhamnsån.
Styrkjärnsparkens rabatter fylls sommartid av färgsprakande sommarblommor. Längs kanten mot gågatan finns olika blommande buskar och vackra kaprifolier som slingrar upp i träden eller kryper efter marken.
Bågar med den rikt blommande klätterrosen Polstjärna (Rosa Beggeriana) bildar vackra portaler mellan parken och gågatan.

Strykjärnsparken anknyter till stadens handelscentrum och används flitigt av söderhamnarna sommartid. I parksofforna kan du njuta av parkens blommor och se barnen leka på den stora grönytan i parkens mitt.

KONSTVERK I PARKEN
I parken finns det fartfyllda konstverket "Maj" av skulptören Emil Näsvall. Maj är en två meter hög bronsskulptur av en flicka på väg att bli kvinna.

1998 invigdes en kopia av planeten Neptunus här i parken. Neptunus ingår i Sweden Solar System - en skalmodell av vårt solsystem, där Globen i Stockholm är solen. Läs mer på www.swedensolarsystem.se