Sjökaptenen Lars-Erik på båten M/S Moa

Staden Söderhamn imponerar

Artikel från magasinet Bygd #2/2022.

Det sägs att något är på gång i Söderhamn. Och när saker sägs vill man ju gärna kontrollera om det stämmer. Därför åkte Bygds undersökande turistteam dit för att turista under 24 timmar – och lämnade stan imponerade.

Sjökapten Lars-Erik Mickelsson tittar sig nöjt omkring. Fartyget M/S Moa mår bra där hon ligger förtöjd vid kajen i Inre hamnen i Söderhamn. Och Inre hamnen mår dessutom bättre än på länge. – Vattnet i stan utnyttjas på ett helt annat sätt nu. Titta bara på Citycampingen med ställplatser för husbilar här intill, alltid full, och på restaurangerna här vid ån, säger han och pekar med skepparhanden. På andra sidan ån ligger nybyggda restaurangen Bolivar Beach Bar i kvällssol och på samma sida som M/S Moa, bara några meter från fartyget, ligger Hunker Junker som snabbt blev en sommarfavorit i stan och intill den Plejset vid ån och det är kajakuthyrning och ribbåtar... Ja, ni fattar.

För föreningen för M/S Moa som äger det 118 år gamla fartyget har satsningarna i Inre hamnen blivit ett lyft. – Vi har aldrig haft så mycket körningar som i år. Folk kommer från olika håll. Många dagsturer och kvällsturer är fullbokade och dessutom är det en rad företag som vill hyra båten för olika aktiviteter. När det blivit mer liv i hamnen gynnas alla, berättar kapten Mickelsson, och sammanfattar med det vi hör många säga under vårt dygn: – Det händer mycket i Söderhamn.

Söderhamnstips 1

Lars-Erik Mickelssons tre tips:

  • Ät på någon av restaurangerna i inre hamnen.
  • Åk en tur med M/S Moa.
  • Fika på Rådhuskonditoriet.

 

En stunds avkoppling bland blommor i Rådhusparken

Småstadskänsla. En stunds avkoppling bland blommor i Rådhusparken

 

Och då tänker man inte bara på den fysiska förändring som pågår genom det som kallas Centrumplanen där stora delar av centrum under några år nu förändras för att skapa en tydligare skärgårdsidentitet. Sanningen är ju att Söderhamn alltid haft en fantastisk skärgård med 1 200 öar och pärlor som Skärså, Rönnskär och Prästgrundet, där för övrigt skådespelarikonen Ingrid Bergman spelade in sin första film. Själva staden däremot har ibland kämpat i motvind. Det är där förändringen sker nu. Inte minst i Inre hamnen.

När städer får ett lyft beror det ofta på en växelverkan. Driftiga entreprenörer och kommunala beslut marscherar plötsligt i takt. Att det finns en speciell anda i en stad är ofta en klyscha som marknadsförare slänger sig med. Men i Söderhamns fall finns en reell bakgrund till en sorts nu-fixar-vi-det-här-anda. Egentligen föddes den kanske när Hälsinge flygflottilj F15 hade lagts ner för drygt 20 år sedan. Det som i media beskrevs med ord som ”dråpslag” och ”dödsstöt” svetsade på ett annat plan samman människor.

En accelerator för det vi kanske kan kalla för Söderhamnsandan kom 2017 när staden genomförde den så kallades SM-veckan. Sådana vec­kor arrangeras både sommar och vinter sedan 2009 som ett multisportevenemang i samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Sveriges Television. ”Alla” i Söderhamn hjälptes åt för att göra succé av SM-veckan och den festival som genomfördes parallellt och kallades Vinterkalaset. Och stan lyckades.

En del SM-veckor passerar obemärkta medan andra blir en stor framgång. Den i Söderhamn 2017 är kanske den som hyllats mest av alla. Söderhamnsbor gick man ur huse för att fixa fest medan Sverige tittade på i direktsänd tv och applåderade. Det skapade någon form av kollektiv stolthet. Lite på samma sätt som lilla Hofors växte av den nationella uppmärksamheten när insamlingen ”Med kärlek från Hofors” samlade in galet mycket pengar till Musikhjälpen med hjälp av allt och alla.

 

Personalen på restaurangen Bolivar Beach Bar

Entreprenör. Emma Sundberg är en av ägarna till succén Bolivar i inre Hamnen.

 

Den där framåtandan kan man märka i Söderhamn även nu. Kort sagt: Det händer mycket. Emma Sundberg, som tillsammans med Ahmad Shalak äger Bolivar Beach Bar på Faxekajen, berättar: – En restaurang här har varit en dröm för mig sedan jag var liten. Vi hade planer redan när pandemin kom men fick skjuta på dessa då. När vi nu visade vår plan för kommunen var alla positiva och det gick väldigt smidigt. Det känns fint att vi bidrar till att det finns anledningar att åka in till stan nu. Mitt i centrum ligger som sig bör Stadshotellet. Där har det stått stolt sedan 1879 och, precis som Söderhamn i stort, har det fått ett lyft på slutet. Nya restaurangen SoCo, med snygg innergård, har snabbt blivit en självklar del av stadslivet med satsningar på livemusik. 

Sofia Sahlberg har arbetat där i olika roller i 25 år och blev hotellchef precis när pandemin slog till och lamslog allt. – Det finns ju ett romantiskt skimmer över ordet stadshotell. Det här är verkligen anrikt och vi jobbar för att leva upp till det. På vardagarna har vi mycket affärsfolk och projektarbetare bland gästerna. Helgerna blir det helt andra typer av gäster. En del vill byta miljö med en helg här och eftersom Söderhamn är en stor idrottsstad har vi många sportgäster här, berättar hon. Sommaren 2022 gick väldigt bra för hotellet. – Jag längtar verkligen till när ombyggnaden av centrum blir klar. Det kommer att förändra hela stadsbilden.

Söderhamnstips 2

Sofia Sahlbergs tre tips:

  • Besök Skärså även om det inte ligger i stadskärnan.
  • Promenera i gamla Öster.
  • Besök Månses Design.

Vi tar en promenad och ramlar över Rådhus­konditoriet på Kyrkogatan, ett konditori känt inte minst för sin fantastiska 50-talsinredning. Nya ägare nu är Per Elmefors och Malin 
Åhman som är stolta över sitt Rådis: – Det är fantastiskt med ett ställe som funnits med så länge. Jag älskar att lyssna på pensionärerna som kommer in och berättar saker som ”jag tog moppen hit”, ”här träffade jag min flickvän”, ”där hade han en fickplunta gömd”, säger Per Elmefors och skrattar.

Vad folk väljer för fika? Pariservåfflan är kanske populärast, tätt följd av napoleonbakelsen framåt helgen. Påtår tar vi på ett annat klassiskt Söderhamnskonditori: Tewes på Köpmangatan.
Sjölins Bröd, äldsta bageriet i stan, hann vi inte med – men siktar på vid nästa besök.

En glad kvinna som går vid kajen och gästhamnen i stan.

Full fart framåt. Destinationsutvecklaren Jessica Dorf ser att mycket händer i Söderhamn. Stadsbilden förändras och antalet gästnätter bara ökar.

”Skärgården knyts ihop med staden”

Jessica Dorf, destinationsutvecklare i Söder-hamn sedan 2014, förklarar den pågående förändringen i staden.

– Den har pågått ett tag men pandemin gjorde att intresset för oss ökade. Vår skärgård sticker ju ut i Gävleborg. Det vet vi sedan länge. Men nu knyter vi ihop den med staden, där Inre hamnen håller på att bli ett nav. Vi säger att skärgården plockas in i stadskärnan, säger hon. Hela sträckan från Resecentrum vid E4 till hamnen ingår i centrumförvandligen.

Antalet gästnätter har ökat flera år i rad nu. – Mellan 2020 och 2021 ökade vi med 21 procent och då hade vi ändå ökat året innan också. 2022 ser väldigt lovande ut. I statistiken ser man att vi i princip har lika många gästnätter som turistmetropolen Järvsö, berättar hon. Framgångsfaktorn, menar hon, är att kommunen jobbar hårt tillsammans med näringslivet och föreningslivet med att utveckla Söderhamn till en attraktiv plats att bo, leva och verka på. Och en plats som många gärna vill besöka.

Söderhamnstips 3

Jessica Dorfs tre tips:

  • Upplev Söderhamns skärgård.
  • Besök Världarvsgården Erik-Anders.
  • Se Söderhamn/F15 Flygmuseum.

 

Text Lena Nyblad och Ola Liljedahl. Foto Britt Mattsson


 

Hotellchef på Stadshotellet

Sofia Sahlberg, hotellchef.

 

En glad servitör på Rådis

Fikastaden. Per Elmefors, ny ägare till klassiska Rådhuskonditoriet.

 

Rådhuskonditoriet

Rådhuskonditoriet