Broderier från utställningen - Serier och satir möter virkning och broderi

Serier och satir möter virkning och broderi

Artikel om sommarutställningen på Söderhamns museum 2024.

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Under sommaren, med start den 15 juni, visas hennes samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare” på Söderhamns stadsmuseum.

Nyhetsflashar är en stor inspirationskänsla i Lotta Sjöbergs arbete med broderi. Snabba och flyktiga utgör de en stark kontrast till hennes hantverk som är både långsamt och konkret. Resultatet av mötet blir politiskt kommenterande broderier, som ett slags dagsverser.

Lotta Sjöberg är tecknare och illustratör och har både den tecknade och broderade bilden som medium. Ämnen som hon återvänder till är psykisk hälsa, moderskapet, kvinnorollen och kvinnokroppen i förfall, klädindustrins exploatering och kommersialisering och nedvärderade
kvinnliga hantverk som make-up och broderi.

Hennes arbete med broderi och virkning blir ett slags motsats till det snabba tecknandet, där hon ibland upplever att hon måste sakta ner för att verkligen lära känna sina karaktärer. Ta hand om dem, låta dem vara fysiska och trassla och skrynkla sig. Men med broderiet blir det något annat.

– Oftast börjar jag med ett ansikte och vet inte vad fortsättningen ska vara. Men eftersom broderandet är så långsamt, så finns det massor av tid längs vägen att komma på idéer eller ordlekar, säger Lotta Sjöberg.

Just det långsamma, eftertänksamma arbetet är något hon uppskattar i en samtid som värderar snabbhet och produktivitet högt.

– Det finns knappt något så långsamt och olönsamt som att brodera, därför blir det arbetet också det finaste jag vet, säger Lotta Sjöberg.

Comics craftivism är ett nytt namn på en genre som rör sig någonstans mellan serietecknande och den växande craftivism-rörelsen, där garngrafitti, broderade budskap på stan och stickade kläder på skulpturer används som ett sätt att ge värme, liv, färg och budskap i det offentliga rummet. Bildforum som Instagram hjälper till att sprida denna konstform över världen i en sorts aktivistisk anda.

”Den svarta humorn som följeslagare – comics craftivism av Lotta Sjöberg” visas på Söderhamns museum den 15 juni t o m 1 september.
 

Broderat budskap "scen ur ett äktenskap" skapat av Lotta Sjöberg

Broderat budskap "scen ur ett äktenskap" skapat av Lotta Sjöberg

 

Lotta Sjöberg bor i Stockholm, är utbildad på Konstfack och arbetar som serietecknare och illustratör. Hon har anlitats av bland annat Svenska Dagbladet, Vi föräldrar och flera av Sveriges fackföreningar. Sedan 2009 driver hon den populära Facebookgruppen Family living – the true story. Hon debuterade 2005 med serieboken Bebisbekännelser – guide för nybörjarföräldrar och har sedan dess gett ut en rad böcker, bland annat ”Orka torka : motståndsinspiration från facebookgruppen Family Living - the true story”.