Systrarna Söderströms garage i Sund

Kulinariska smakupplevelser för livsnjutaren

I Söderhamn finns många kulinariska smultronställen att besöka för välsmakande middagar och härliga atmosfärer. Här har vi samlat restaurangtips och krögarnas egna historier om deras verksamheter, till dig som vill ut på upptäcktsfärd bland närproducerade smaker och dofter i genuina samt charmiga miljöer. 


Månses Design

I stugsunds gamla skola, bara några minuter öster om Söderhamns centrum ligger och alldeles intill Söderhamnsfjärden, har Malin Eliasson skapat något unikt. Månses Design - ett varumärke som innefattar restaurangverksamhet och, egen porslindesign och inredningsbutik. 

Efter utbildningen på Konstfack och via konstskola i Gävle bestämde sig Malin Eliasson för att starta sin första keramikverkstad. Verksamheten fick namn efter gården som Malin då bodde på: Månses, 2009 köpte hon den gamla skolan i Stugsund där hon hade lager och bostad och en liten butiksdel till en början. - Jag vill göra produkter som står sig genom tiderna och som folk vill använda länge. Jag har aldrig varit någon som vill inspirera till slit-och-släng samhället utan tycker att man ska satsa på hållbara produkter, och det gäller allt. Därför försöker jag hålla alla våra produkter så rena och enkla som möjligt och så hämtar jag mycket inspiration från naturen i färgvalen. Köper man porslin från Månses så ska det gå att ha för sig självt lika bra som att man kan blanda det med vintageporslin, berättar Malin. 

Företaget gick bra och som kreatör ville Malin göra mer, så 2016 togs det första spadtaget. Den gamla fotbollsplanen vid Stugsunds skola fick ge plats till ett orangeri och en pergola som en mysig uteplats för restaurangens gäster. - Restaurangbiten var inte jätteplanerad från början. Men jag ville göra något mer på orten än att bara ha min inredningsbutik och jag trivdes så bra i lokalerna i skolan. Jag ville "gräva där man står" kan man säga. Då jag alltid velat kombinera mitt porslin med ett eget café föll det sig ganska normalt att ta tag i det. För Malin är restaurangen och personalen en viktig bit i helheten på Månses. 

Malin Eliasson

Malin Eliasson, Månses Design.

Hunker Junker

- Namnet kommer från en förkortning av 'Hunker down by the Junker', vilket är en av våra slogans. I början innan allt startade, så letade jag foodtrucks i Usa, säljarna kallade ofta de slitna gamla vagnarna för Junkers. Så därför blev det självklart att varumärket skulle döpas till Hunker Junker säger ägaren och grundaren av Hunker Junker, Émile Bylund. 

Hunker Junker samlas människor från världens alla hörn för att koppla av, träffa nya och gamla vänner under den vackra svenska sommarhimlen. Här kan du njuta av mat och dryck i pergolan medans du ser båtar lägga an i gästhamnen.

- Vi erbjuder dig en sublim och avslappnad plats att umgås på över hantverks öl, gott vin och fantastisk mat. Här kan du njuta av mat och dryck i pergolan medans du ser båtar lägga an i gästhamnen. Här kan du slå dig ner med något svalkande att dricka i en soffa under hängpilarna och bara njuta över livet.

Hunker Junker

Hunker Junker i solnedgång. Fotograf: Johann Ljunggren

Systrarna Söderström

Välkommen till Systrarna Söderström och vår Hälsingegård i Norrala-Sund, strax utanför Söderhamn på Jungfrukusten. Här arrangerar vi middagar, konserter, evenemang, gästspel, julbord och mycket mer i vår ombyggda verkstad. 

Vilka är då Systrarna Söderström? Jo, två systrar som är uppväxta i Gävle, men med hjärtat i Hälsingland! Som barn spenderade vi våra härligt långa sommarlov i fiskeläget Skärså, utanför Söderhamn. Då var fortfarande Lanthandeln öppen och byn blomstrade, med liv och rörelse. Fortfarande var flertalet av byns fiskare verksamma och vi väcktes ofta av fiskmåsarnas glada skrik när nattens fångst hivades upp på kajen. Det var under stora protester vi senare flyttade från farmor och farfars sjöbod till en egen stuga nära badplatsen, men sjöboden har alltid varit en plats för härliga sammankomster med familj och vänner. Vi spenderar fortfarande våra somrar i Skärså och att prata och laga mat tillsammans med våra familjer är årets bästa tid.

Anna arbetade länge som frisör men utbildade sig senare till inredare. Sedan dess har hon arbetat med många spännande projekt runt om i världen – bland annat i Vietnam – och under senare år arbetade hon för IKEA. Anna brinner verkligen för service och kundupplevelsen i såväl stort som smått

Malin gick restaurangskola i Sandviken och har sedan dess arbetat som kock och krögare. Hon betraktas idag som en av Sveriges allra mest meriterade kockar och krögare, med flertalet restauranger i Stockholm, bakgrund i Svenska Kocklandslaget och med ett stort antal kokböcker, reportage och TV-program både i Sverige och internationellt på sitt samvete. Malin har även ansvarat för Nobelmiddagen och blev 2017 utvald till Årets Krögare i Sverige. Hon är även en av få svenska kockar med internationell domarlicens! 2019 fick en av hennes restauranger (The Fishery på Brunkebergstorg i Stockholm) den hett eftertraktade utmärkelsen Gulddraken av Dagens Nyheter.

Mat från Systrarna Söderström

Färgstark mat från Systrarnas.

Kanonholmen Seafood

I sandarne utanför Söderhamn kan du smaka på havet. På Kanonholmen Seafood kan du både köpa med dig rökt fisk hem från deras gårdsbutik, men även slå dig ner intill havet och avnjuta en god måltid.

Resan till att bli Kanonholmen började redan på 80-talet, då som Söderhamns fisk. På den tiden var det inte en restaurangverksamhet som det är idag, utan man köpte upp fisk och sålde vidare till bland annat Frankrike. Efter att ha lagt verksamheten på is i några år startades den på nytt 2016. Sedan dess har verksamheten vuxit. Från företagets första lokal på 80-talet, som var en liten jordkällare, huserar man nu i en fräsch restaurang med uteservering alldeles intill havet. Dennis Schlömer är en av familjemedlemmarna som är med och driver Kanonholmen. Med sig har han även pappa Magnus och farbror Peter. - Magnus och Peter rökte fisk, knackade dörr och sålde redan för 30 år sedan, säger Dennis. 

På restaurangen och i gårdsbutiken hittar du bland annat deras egen rökta fisk. Men även fisk och skaldjur direkt från västkusten. - Hjärtat i det hela är den rökta fisken. Det är ett hantverk. Vi står och rör i saltlag och kryddar varje sida för hand, säger Dennis. Såväl privatpersoner som företag eller större evenemang är välkomna till Kanonholmen. Och tack vare gårdsbutiken öppnar familjen upp för fler valmöjligheter - Antingen kan man slå sig ner och avnjuta en måltid från havet i restaurangen eller köpa med sig färsk fisk och skaldjur eller deras rökta fisk hem. 

Kanonholmen Seafood

Sommarkväll på Kanonholmen Seafood.