Trönö nya kyrka

Kulturtips i Söderhamn

Kultur i Söderhamn är en upptäcktsfärd för alla sinnen, där flera unika och klassiska kulturmiljöer och besöksmål väntar på att utforskas. Besök något av Söderhamns mest kända besöksmål och koppla av på ett trivsamt boende i närheten. Här finns alla möjligheter att utforska både ny och traditionell kultur. Besök världsarvsgården Erik-Anders eller varför inte någon av våra vackra kyrkor. Hitta din favorit hos oss!


1. Trönö nya kyrka

Trönös kyrka byggdes 1895, och var då en av Sveriges största landsortskyrkor. 1996 stängdes kyrkan för en renovering och öppnades igen 1998. Den hann dock bara stå färdig i åtta månader innan kyrkan näst intill totalförstördes i en brand. I lågorna försvann oersättliga kulturella skatter såsom mässhakar från 1400- och 1700-talet och en dopfunt tillverkad 1895 av "Trönöhelgonet" Lars Bodin. Omgående påbörjades uppbyggnaden av en ny kyrka och den fick ett spännande utseende. Den nya kyrkan har en ljus och modern stil och kyrkorummet är mindre. Det som tidigare utgjorde kyrkorummet har delats upp i ett kyrkorum och en skyddande innergård som omsluts av de gamla murarna. Kyrkan är häftig och är en iögonfallande byggnad som du aldrig glömmer när du sett den. Ta en tur till Trönö och upplev den nya kyrkan.

Hitta hit:

Trönös nya kyrka ligger i centrala Trönö i närhet till Ica nära och Trönö skola. Kyrkan är svår att missa, du hittar den snett ovanför Ica Nära.

Öppettider: 

Kyrkan är öppen för besökare vardagar mellan kl. 9-15

Tips:

Passa på att besöka Trönös gamla kyrka med sina oputsade stenfasader, takförsedda bogårdsmur och klockstapel är som helhetsmiljö en av de bäst bevarade senmedeltida kyrkomiljöerna i Sverige. De äldsta delarna av kyrkobyggnaden är från slutet av 1100-talet.Trönö gamla kyrka är en av Sveriges bäst bevarade miljöer från medeltiden och har därför blivit riksbekant. Byggnaden har renoverats ett flertal gånger, men mycket omsorg har lagts ned på att bevara det ursprungliga utseendet. Kyrkan ligger 3 kilometer öster om den nya kyrkan, på samma sida i direkt anslutning till vägen. 

Trönö nya kyrka

Trönö nya kyrka

2. Hälsingegården Erik-Anders

Kom och upplev atmosfären på Erik-Anders, en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet "Decorated Farmhouses of Hälsingland", Världsarvet Hälsingegårdar. Gården visar prov på inredningar från flera epoker med bland annat en festsal som sägs vara ett av Hälsinglands vackraste rum. Här finns besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar, minnesrum för jazzmusikern Jan Johansson, Trädgårdskafé, en trädgård samt en butik med nytt och gammalt.

Hälsingegården Erik-Anders är en av de 7 hälsingegårdarna som skrivits in på UNESCO´s världsarvslista. Gården ligger i Asta by i Söderala socken. Asta by är en av de bäst bevarade bymiljöerna i Söderhamns kommun och det stora bondeslottet ligger centralt längs den gamla slingrande byvägen. Kom hit och upplev arvet du också. Här kan du avnjuta en kopp kaffe med något sött till i trädgårdskafét eller besök besökcentrum för Världsarvet Hälsingegårar. För mer information läs här.

Hitta hit:

Erik-Anders gården ligger i byn Söderala som ligger intill väg 50. Kommer du från Bollnäs eller Söderhamnshållet följer du väg 50. I höjd med Söderala svänger du av mot Ljusnevägen. Följ sedan skyltning till Hälsingegården. 

Öppettider:

6 maj - 18 juni lördagar och söndagar kl 12-15.
Sommarsäsongen, 24 juni - 31 augusti, öppet alla dagar kl 11-17.
Under september månad, öppet lördagar och söndagar kl 12-15

Tips: 

På promenadavstånd finns ett naturreservat, Ålsjön som har ett rikt fågelliv och många fina stigar för vandring och cykling.

Erik-Anders hälsingegård

Hälsingegården Erik-Anders i blomsterskrud.

3. Söderhamns stadsmuseum

Söderhamns stad grundades 1620 av kung Gustav II Adolf. I samma veva anlades Söderhamns Gevärsfakorti. Ta en del av Söderhamns historia genom att besöka oss i det gamla gevärsfaktoriets borrhus, byggt år 1748 - den byggnad som idag är Söderhamns museum. Här har det bedrivits museiverksamhet sedan 1915, och så även sommaren 2023.

På första plan finns reception, enklare turistinformation samt årets sommarutställningar. Här finns även en tillgänglighetsanpassad digital guidad visning genom hela muséet då bygget saknar hiss. På plan 2 hittar ni den permanenta utställningen som tar er igenom 1600-, 1700-, och 1800 - talets Söderhamn med omnejd. Plan 3 är tillfälligt avstängt på grund av framtagning av utställning.

Lev dig in i hur Söderhamnarna hade det förr med hjälp av många spännande föremål och de tankeväckande livsöden som finns representerade här. 

Hitta hit:

Oxtorgsgatan 5  82632, Söderhamn

Öppettider: 

Öppettiderna varierar beroende på utställning. Om ni önskar besöka muséet eller boka en visning av de permanenta utställningarna, ta kontakt med Föreningen Söderhamns museum.

Tips: 

Upptäck Söderhamn och få andra perspektiv genom en stadsvandring. Här kan ni se vad som är på gång. Barn under 15 år går gratis. 

Söderhamns stadsmuseum

Söderhamns stadsmuseum

4. Ulrika Eleonora kyrka

Korskyrkan med sin röda färg ligger mycket vackert på en höjd med utsikt över staden. Den har fått sitt namn efter Karl XI:s gemål drottning Ulrika Eleonora. Kyrkan vittnar om en betydande plats i människors liv under 1600- och 1700-talet. Den har 600 sittplatser inklusive tre läktare.

I samband med stadens grundande år 1620, uppfördes ett mindre kapell nedanför den nuvarande kyrkan och detta kapell fick namnet Mariakyrkan efter Gustaf II Adolfs – stads-grundarens – drottning. Grundläggningen av den nuvarande kyrkan ägde rum 11 september 1685. Ritningarna har intill idag ansetts vara utförda av den svenska samtidens främsta arkitekt, Nicodemus Tessin d.y Det är dock något osäkert eftersom Tessins namn saknas på ritningen. Dock kan det ändå vara någon Tessin när-stående kollega som tillsammans med Tessin utfört ritningarna.

Den 15 januari 1693 invigdes kyrkan, som fått namnet Ulrika Eleonora efter den regerande drottningen. Arkitektoniskt kom kyrkan att hamna i skarven mellan barock och nyklassicism.

Hitta hit:

Kyrkan ligger belägen mitt emot Rådhusparken. Rustkammaregatan 8, 826 32 - Söderhamn

Öppettider:

 Ulrika Eleonora kyrka kommer att våra öppen fem dagar i veckan från 11 juli till 4 augusti, måndag-torsdag 12-17. Då tar värdar emot i kyrkan. Hela juni och fram till 7 juli är kyrkan öppen måndag, tisdag och torsdag 9-15. Samma tider gäller från 8 augusti. Dessutom är kyrkan öppen under gudstjänsttid varje söndag.

Tips: 

Upptäck rådhustorget som är ett av Sveriges största byggnadsminnen och är värt ett besök. Rådhustorget ligger i direkt närhet till Ulrika Eleonora kyrka. Rådhuset och byggnaderna kring torget uppfördes alla efter stadsbranden 1860 som i stort sett ödelade hela centrala Söderhamn. Det här innebär att byggnaderna stilmässigt överensstämmer med varandra och det gör miljön unik och därmed värd att bevara. Området byggnadsminnesförklarades år 2000. Mitt på Rådhustorget, som allt sedan stadsbildningen 1620 varit stadens paradtorg, finns en obelisk som restes 1899 till minnet av stadens grundare Gustav II Adolf.

Börjar det kurra i magen? Ta en fika på Rådis Kondis, anrikt kulturcafe' med originalinredning från 1954.

Ulrika Eleonora


5. Söderhamns flygmuseum

Upplev och lär dig den intressanta historien om flygplan, krigsflygplan och skolflygplan som har funnits stationerade på F15 sedan 1945! Passar perfekt för barnfamiljer, där det finns barnaktiviteter att sysselsätta sig med i museet. Och missa inte att boka en tid i Viggen flygsimulatorn. 

Flygmuseet drivs ideellt av F15 kamratförening. Museet ligger i en gammal hangar inne på f.d. F15 flottiljområde. Området heter numera Flygstaden. I flygplanhallen visas bland annat alla krigsflygplan som varit stationerade på F15. I de mindre rummen visas olika scenarier från flottiljens dagliga verksamhet. På hangarplattan utomhus finns numera också en J35 Draken. 

Hitta hit:

Flygstaden byggnad 81 - 82670 - Söderhamn

Öppettider:

För aktuella öppettider och priser se Flygmuseets hemsida.

Tips:

Avsluta dagen med en fika på lilla flottiljcafét!

Söderhamns flygmuseum

Flygsimulator på Söderhamns flygmuseum