Fyndat på loppis, Pyro, Gefle porslin och Lisa Larson räv

Upptäck hållbara Söderhamn


När du besöker Söderhamn har du nära till hälsingeskogen, den vackra Jungfrukusten och fina kulturmiljöer. Du har tillgång till hållbar kollektivtrafik och restauranger med miljöfokus.  I Söderhamn finns alla chanser till en klimatsmart semester.

Mat och fika

Närproducerat, ekologiskt, veganskt och vegetariskt – i Söderhamn finns det restauranger och cafeer med hållbarhetsfokus.

Aktiviteter

Cykel, promenader, naturområden eller parker. I Söderhamn finns det möjligheter att uppleva staden på flera hållbara sätt. Här kan du uppleva allt från en skogstur med chans till egenplockade bär och stadsnära promenader i vackra parker till mountainbike-turer i skogen eller kajakupplevelser i skärgården. Det finns även möjlighet att hyra kajak eller kanot för ditt äventyr i Söderhamn.
Naturupplevelser

Transport

Att ta sig runt i staden antingen till fots eller på cykel är det absolut mest miljövänliga. Om du vill färdas på andra sätt kan du fortfarande göra det grönt. Nästan 100 procent av kollektivtrafiken går på förnybar energi. I Söderhamn är det smidigt och enkelt att åka kollektivt och att vara klimatsmart. 
Reseplanerare för kollektivtrafiken i Gävleborg - X-trafik 

Elbil - Som ofta är fallet erbjuder en bil de mest flexibla transportlösningarna, vilket gör de svåråtkomliga områdena tillgängliga. Letar du efter en laddningsplats för din elbil? Hitta det här.

Loppis, second hand och antikt

Att gå på loppis är som en skattjakt, att leta efter den rätta prylen eller klädesplagget. Hållbar shopping känns också bra för miljön! Ungefär 80 procent av klimatpåverkan sker vid produktionen. Genom att handla det som redan är producerat spar vi på jordens resurser. Det är också genom att minimera nyköp och istället handla second hand som vi gör den största miljögärningen.

I Söderhamn hittar du flera second hand butiker, och sommartid dyker mysiga loppisar och gårdsauktioner upp. Fritidsbanken lånar ut sportprylar vare sig du bor i utkanten av stan eller mitt i centrum. 

Lokalproducerat och ekologiskt - utflykt till gårdsbutik 

Gör en utflykt till en gårdsbutik och ta del av de lokala smakerna. Egenodlade nyskördade grönsaker, fisk och förädlade fiskdelikatesser.

Valda filter: