Barn som leker med löv utomhus på höstlovet

Favoriter på höstlovet


Dags för höstlov med massa bus, skoj och aktiviteter för barn i alla åldrar. Det finns mycket spännande, roligt, lärorikt – och lite läskigt – att uppleva. Här har vi samlat en guide med förslag och en hel del tips på olika höstlovsaktiviteter i Söderhamn. Välkommen att ha ett skönt lov i Söderhamn!


 

Höstlovsevenemang

1. Stugmys i skärgården

Lämna vardagen bakom er och spendera de lediga höstdagarna i en egen stuga vid skärgården. Här är gott om utrymme för familjens alla medlemmar, liksom för er att spendera dagen precis så som ni vill. Upptäcktsfärd i skogen, grillning vid stranden eller klassiskt stugmys – det är ni själva som sätter agendan bland alla aktiviteter som står till buds. 

Ön Enskär är en pärla i mellersta delen av skärgården och här finns tre skärgårdsstugor att boka. Vid stugorna finns en vedeldad bastu och möjlighet till havsdopp. Bra stigar runt stora delar av ön att upptäcka. Vandrarhemmet på ön Rönnskär är i den gamla lotsstationen på den charmiga ön Rönnskär. Vid havskanten finner du en vedeldad bastu med relax och panoramafönster. På kvällen sitter du vid brasan och njuter av utsikten uppe i vandrarhemmets utkik med fönster i alla väderstreck.
Om du inte vill ta dig ut på en ö i Söderhamns skärgård finns det mysiga stugor på Stenö havsbad och camping att boka. På Stenö finns massor av aktiviteter för barnen att hitta på under lovet.

Skärgårddsstuga på ön Enskär

Höstmys i skärgårdsstuga på ön Enskär

2. Upptäck naturen: Vandra och cykla

I Söderhamn är det alltid nära till naturen och det finns många fina naturområden att utforska. Ta till exempel sikte på något av de många naturreservaten för en utflykt. Packa matsäcken och hitta en fin rastplats att njuta på. Stadsnära vandringar med utsiktsplatser finns till exempel på Västra och Östra berget. Ett till ställe för maxad vy är Kasberget i Mo. Kanske går det att göra någon sista tur med cykeln om underlaget fortfarande tillåter? I Stormorshäll och Moheds MTB finns det fina cykelleder som kanske fortfarande är tillgängliga. I Mohed finns också en teknikbana värt ett besök.

naturkartan.se hittar du kartor till leder och naturreservat att besöka.

Två personer sitter och ser ut på den fina utsikten  från en utsiktsplats

Maxad vy från Hamnäsleden

3. Klura på stadsmysteriet

Söderhamns stadsmysterium ”Mysteriet med den listige strömmingsfiskaren” är en utomhusaktivitet för hela familjen och alla generationer. Nysta bland ledtrådar utomhus i stadsmiljö och klura ut mysteriet. Passa samtidigt på att ta en fika - promenad, frisk luft och ny kunskap om staden kommer på köpet!

Hur går det till?
Söderhamns stadsmysterium är förlagd i stadskärnan och tar dig genom gator, parker och torg på jakt efter ledtrådar som du fyller i Mysterie-mallen. Ledtrådarna samlas över en sträcka på några kilometer och tar ungefär en timme. Summera ledtrådarna i slutet och klura ut lösningen, det passar förstås bra över en fika i någon av stadens konditorier eller restauranger. Ta gärna en bild med din smartphone så kan du skryta på Facebook att du klarat mysteriet.

Du löser mysteriet när det passar dig bäst, aktiviteten är inte bunden till någon dag eller tid. Allt som behövs är en penna, nyfikenhet och Mysterie-mallen som säljs på Best Western Hotell, First Hotel Statt, Aidas Café, TeWes, Rådis, Eat & Meet och beach bar Bolivar.

Mysteriet med den listiga strömmingsfiskaren

Mysteriet med den listiga strömmingsfiskaren

4. Upptäck Söderhamns flygmuseum

Ta med hela familjen och gå in på flygmuseet. Bli en Viggen pilot för en timme! Spännande flygäventyr med flygsimulatorn på F15 flygmuseum på Flygstaden. Flyg till valfri plats på jorden. Flyginstruktör sitter med hela flygpasset och hjälper till så man får fullt utbyte av flygturen. Den populära flygsimulatorn behöver bokas minst en månad i förväg för att säkerställa era flygtider här. Önskas andra tider, kontakta Flygmuseet för att byta till andra tillgängliga tider. 

Ta med hela familjen och gå in på flygmuseet. Här finns även en mini-simulator för barn som inte behövs bokas i förväg. Först till kvarn! Minimi ålder & längd för simulatorn: 15 år & 160 cm. Endast en pilot får plats i kabinen. Medföljande kan vara åskådare och se hur piloten flyger. Fotografering tillåten i hela muséet, även under flygning. OBS! Vid simulatorflygning får flygare + 1 medföljande fri entré till hela muséet.

Bli pilot för en dag på Söderhamns flygmuseum

Bli pilot för en dag på Söderhamns flygmuseum

5. Besök badhuset Aquarena

För familjer är Aquarena Hällåsen en utmärkt destination och har något att erbjuda för alla. Vår barnvänliga miljö gör det enkelt att njuta av kvalitetstid tillsammans. För de som vill motionera finns en 25-meters simbassäng som är perfekt för seriös simning och träning. För de små finns en barnbassäng där de kan leka och känna sig trygga i vattnet. På lovet under vissa tider kommer en hinderbana finnas här i badhuset. Efter simningen kan du koppla av med en härlig bastu och ta en fika i caféet. Läs mer om vad som händer på badhuset höstlovet

En glad tjej i badrock på badhuset Aquarena

Skoj med hinderbanan på Aquarena!

6. Allmänhetens åkning

Ta med kompisar och familjen för en rolig aktivitet på isplanen. I Hällåsens ishallar och i Ljusne ishall kan du åka skridskor när det är öppet för allmänhetens åkning. Tider varierar så här behöver man alltid kolla i bokningssystemet på soderhamn.se när anläggningarna är öppna innan ni ska åka skridskor. Tänk på att använda hjälm och att all åkning sker på egen risk!

Behöver du låna skridskor eller annan utrustning så kontakta Fritidsbanken.

 
Skridskoåkning i bandyhallen

Skridskoåkning i bandyhallen

 

Tips på fler barnvänliga aktiviteter och besöksmål

Tänk på att öppettider och framkomligheten kan variera under året. Kolla gärna av senaste uppdaterade information hos respektive aktör vad som gäller inför besök.