Rönnskär

Sommarens paradisö - Rönnskär

Margareta om sitt kära Rönnskär


Sommarparadiset Rönnskär är känt för sin intressanta lotshistoria och sitt gästvänliga vandrarhem. Värdinnan Margareta Berglund har vistats på ön sedan hon var spädbarn, och har sjömansblod i benen.
Margareta Berglund

Margareta Berglund, en riktig Rönnskärsbo

Den idylliska miljön på Rönnskär är ett arv från lotsar, tullare och fiskare. Lotsstationen här var aktiv från 1820-talet fram till 1972, och av ön 34 privata boenden ägs 32 av dom av lotsättlingar. Idag är ön ett sommarparadis som erbjuder bad, fiske och intressant kulturupplevelse. Söderhamns kommun både äger och driver vandrarhemmet på ön som ligger i den gamla lotsstationen. Det blev 2013 franschiseanslutet till svenska turistföreningen (STF). Den numer 80-åriga värdinnan Margareta Berglund har vistats på ön sedan hon var spädbarn. - Jag har sjömansblod i benen och var bara sju dagar gammal första gången min farfar seglade ut mig hit, berättar Margareta, vars far, farfar och farfars bror alla arbetade som lotsar. 

I ungdomen, när hennes far inte tillät henne att bli sjöbefäl, rymde hon och gick i kloster i Tyskland. Fyra år senare blev hon reseledare och hittade kärleken i Italien. Där drev hon kvarterskrog och blev senare mamma till fyra barn. Idag bor hon fem månader om året på Rönnskär, där hon har vandrarhemsvärdinna och får uppleva tre av Sveriges fyra årstider, övrig tid tillbringar hon i Italien eller någon annanstans i världen. Margareta har rest så mycket i livet att hon saknar både fast adress och brevlåda. - Jag kallar mig varken svensk eller italiensk, utan för världsmedborgare! Utbrister Margareta med ett leende.

Vandrarhemmet på Rönnskär används till öbornas familjefester och bröllop, och som boende för gäster som vill uppleva den tätbebyggda ön och utsikten över hav och himmel. - När det behövdes någon här på ön som kunde vara här och ta hand om allt som hör ett vandrarhem till anmälde jag mig som frivillig. Jag förtöjer båtar, fiskar, tar emot gäster och ser till husen. Jag tittar väldigt lite på tv. Och här har man ju faktiskt tid att prata med människor, här har man tid för varandra säger Margareta. 

Skärgårdsidyllen Rönnskär

Skärgårdsidyllen Rönnskär
väg på rönnskär

Härligt promenadstråk i Rönnskärs bebyggelse