Rönnskär

Hemester i Hälsingland

Att semestra på hemmaplan – att ta hemester, har blivit mer självklart än någonsin för många. Det kan vara självvalt eller så gör omständigheterna det svårt för oss att kunna resa iväg. Oavsett så vill vi inspirera er till en härlig hemester på hemmaplan. Ofta behöver man inte åka så långt för att känna att den där semesterkänslan infinner sig. Upptäck allt det som finns på nära håll i Hälsingland. Hitta nya platser och tidigare dolda guldkorn, vare sig det handlar om vita sandstränder, unika boenden eller en tur på havet. Kika närmare på våra tips för en semester hemma – en hemester i Hälsingland.


1. Spendera natten i ett konstverk - Axmar Bruk

Precis som rubriken lyder, på Axmar bruk finns möjligheten att faktiskt bo i ett konstverk. Järn-Britas koja är ett alldeles nytt konstverk och det som gör det extra unikt är att du kan övernatta i det. Inne i Järn-Britas koja är det lugnt och stilla, här kan du lägga dig på en av de bekväma bäddarna och låta tankarna flyga fritt medan du tittar upp genom lövverket. Det är tanken med den här upplevelsen – att du ska stanna upp, andas djupt och långsamt och låta dina sinnen komma till ro. Här låter du välbehaget och de nya intrycken flytta in och skapa nya härliga minnen.

Aktiviteter

Axmar Bruk är en härlig plats där bruksmiljön möter havet och här finns mycket att lära, upptäcka och smaka på. Lär dig om bruket, om vem Järn-Brita var. Njut av havet och hyr en kajak och upptäck skärgården på det viset eller ta en tur på någon av vandringslederna. Varför inte unna dig en middag på Axmar Brygga, restaurangen med superb havsutsikt. Oavsett vad som faller dig smaken så finns något för alla på Axmar Bruk. Det finns även andra boendenmöjligheter som stugor och ställplatser. Läs mer om Axmar Bruk här.

Järn-Britas koja


2. Få medelhavskänslor på havsresort - Hölick

Upplev utomhus-spa och poolbar som om du vore på en spansk ö, fast i Hudiksvall. Hölick havresort ligger längst ut på Hornslandet omgivet av hav och en ekopark med kustnära urskog. Hornslandet är känt för sina vandringsleder och långgrunda sandstränder. I hjärtat av anläggningen ligger utomhus-spat med poolbar och restaurang där du kan njuta av en tropisk drink i sommarvärmen. Lyxa till det och bo i anläggningens lagunen chalets, som ligger avskilt och som har egna jacuzzis, prova på glamping eller njut av semestern i fina timmerstugor. Här finns något för alla! 

Aktiviteter

Skogen har fina slingor för vandring, löpning eller cykling, eller varför inte spela padel tillsammans? Det finns gott om utflyktsmål. Ta en av vandringslederna i ekoparken och stanna till vid någon av de ordnade rastplatserna där det finns ved och grillmöjligheter. Ta en tur förbi lämningarna av den gamla medeltida byn eller bara njut av stränderna. På resorten kan ni spela äventyrsgolf, fotboll, minitennis eller beachvolley. Pool och Bar inbjuder till avkoppling innan middagen på Sand och Kök, där ni kan njuta med en drink i solnedgången. Här finns alla möjligheter till att få njuta av hemestern! 

Hölick havsresort
Hölick Havsresort

3. Bo på en ö i havet - Söderhamns skärgård

I Söderhamns skärgård hittar du många öar, kobbar och holmar. Här är mycket av naturen oexploaterad och den väntar på att bli upptäckt av dig! På öarna Storjungfrun, Klacksörarna och Enskär finns skärgårdsstugor som alla är anslutna till STF. På ön Rönnskär finns ett vandrarhem i den gamla lotsstugan. 4 olika öar - Vilken ö ska du välja? Här har vi samlat information om varje ö och dess stugor! Rönnskär och Enskär passar för dig som vill ha det lite bekvämare med el indraget i stugorna. Storjungfrun och Klacksörarna för dig som vill åt en mer off-grid känsla. Boka din resa till en skärgårdsö här. Båttaxi bokas i samband med stugbokning. 

Rönnskär

Den idylliska miljön på Rönnskär är ett arv från de lotsar, tullare och fiskare som var öns ursprungliga befolkning. I dag är ön ett sommarparadis som erbjuder bad, fiske och en intressant kulturupplevelse. Vid havskanten finner du en vedeldad bastu med relax. Roddbåt med flytvästar finns till utlån utan kostnad. Varför inte hyra kajak och SUP-bräda och skvalpa på havet i solnedgången.  

De allmänna utrymmena i Lotsstugan består av kök med kyl, frys, spis, ugn, mikrovågsugn, kaffebryggare och husgeråd, dusch samt ett sällskapsrum på nedre plan. I den gamla lotsutkiken högst upp finns ytterligare ett sällskapsrum med fönster runt om och en braskamin. Utsikten därifrån är minst sagt magnifik!

Vita huset som numera är rött, har fått behålla sitt namn och byggdes åt fyrvaktare och båtmän. Vita huset har 11 sängplatser fördelade på 5 rum, ett duschrum och ett stort kök med husgeråd, diskmaskin, dubbla spisar med ugn, kyl- och frysskåp samt en matsal med panoramafönster med öppet hav som kuliss. Från matsalen når man ett stort härligt trädäck via en altandörr.

Pittoreska Rönnskär
Rönnskär

Storjungfrun

Fyrhamnen är den gamla lots och fyrplatsen på Storjungfrun, vilken är Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra. Ca 3 kilometer från fyrhamnen ligger den fina sandstranden Toppatall, som är en populär utflykt för Söderhamnarna. Ön Storjungfrun är ca 3,5 km lång i nordsydlig riktning och 1,5 km bred. Det finns ca 14 km markerade stigar på ön som väntar på att bli utforskade. Ön är relativt oexploaterad med ett omväxlande landskap, rik på flora, flera historiska värden som har stor betydelse för friluftsliv och rekreation.

Stugorna:
Intill fyren finns fyra stugor med tillhörande servicebyggnader, miljötoalett och med en härlig bastu att värma upp dig i efter ett kvälldopp i det blå. Det finns varken el eller vatten i anläggningen. Så här måste du ta med eget dricksvatten! Spisar och kylar drivs med gasol. 

Toppatallstugan:
Toppatall är namnet på den fina stranden på Storjungfruns västra sida, cirka 3 km från Fyrhamnen. Stugan ligger vid stranden med samma namn och har 8 bäddplatser fördelat på två familjevåningssängar (120cm nederslaf och 90cm överslaf) samt en bäddsoffa, vilken kan bäddas ut till dubbelsäng.

Toppatallstugan
Toppatallstugan

Klacksörarna 

Klacksörarna är ett naturskönt område på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Ön är ett populärt utflyktsmål för båtfolket då det bland annat finns bra badmöjligheter och många fina picknickställen. Klacksörarna är egentligen en egen liten skärgård bestående av sex öar och än fler skär. Landhöjningen har gjort att Tallskär har vuxit samman med Storskäret, liksom Klubben och Gåsharen. Nordvästen och Oren är på väg att växa ihop med Storskäret. Klacksörarna är låga och har gamla strandvallar även inne på öarna. På stränderna dominerar grus- och klapperstenspartier. Badmöjligheterna på Storskäret är bra, med mindre sandstränder på flera ställen och klippor på den nordöstra sidan.

Kommunens tre nyaste övernattningsstugor, ligger ett par hundra meter från gästbryggan i strandnära läge. Här finns servicebyggnad, brygga och bastu. Stugorna är enkla och man måste ta med eget dricksvatten.

skärgårdsstugor klacksörarna
Klacksörarna

Enskär

Enskär är en pärla i mellersta delen av skärgården och det som präglar Enskär är främst de fina sandstränderna. Hit har båtfolket sökt sig i alla tider för att sola och bada. På Enskär finns ett 30-tal fritidshus varav 15 ligger invid den gamla hamnen på västra sidan av ön. Befolkningen utgjordes förr i tiden främst av fiskare, men i dagsläget har detta övergått till enbart sommarboende.

Bra stigar finns runt stora delar av ön och på den östra sidan, mot det öppna havet, väntar fina långgrunda sandstränder. För den som inte är rädd att bli blöt om fötterna går det även bra att vada över till ön Korsmäss eller till Enskärsoren där Söderhamns Motorsällskap (SMS) har sin ytterförläggning. Till Enskärsoren gör turbåten M/S Moa dagsturer med badgäster från Söderhamn och har enklare servering, fika och glass ombord.

Stugorna:
De tre stugorna ligger på öns västra sida invid en liten sandstrand. Här finns även en välbesökt gästbrygga, grillplatser, sopsortering och miljötoaletter. I stugorna finns el indraget, vilket innebär att standarden är något högre än i stugorna på Storjungfrun och Klacksörarna. Enskärsstugorna har belysning, spishäll med ugn, mikrovågsugn och kaffebryggare. I servicebyggnaden finns vedeldad bastu, miljötoalett och en tempererad dusch.
Dricksvatten medtages även hit. 

Enskär


4. Bo granne med hästhagen - Stall-Stråtjära

Stall-Stråtjära är en levande lantgård som erbjuder olika hästupplevelser. Här kan du boka in dig i någon av rummen som ligger ovanför gårdens café och stall och se ut över hästarna i hästhagen. På Stall-Stråtjära finns aktiviteter för personer i alla åldrar, för dig med erfarenhet och för dig med mindre erfarenhet. Här erbjuds det turridning, weekend, ridläger och ridlektioner. Middagar och frukostar. Vad väljer du? 

Ett härligt tips är att få uppleva Hälsingeskogarna under en tvådagars ridtur med övernattning i fäbodstugaTuren går på historiska leder och genom djupa skogar. Här får man uppleva fridfullheten men också adrenalinet på samma gång. Natten spenderas i fäbodstuga bortkopplad från moderniteterna, till ljudet av en sprakande brasa i den tystna natten insvept i hälsingeskogen. En genuin natur och djurupplevelse!

Lantgården Stall-Stråtjära
Tidig morgondimma på lantgården Stall-Stråtjära