Ön Storjungfrun med fyren och skärgårdsstugor att hyra

Förälskad i Storjungfrun

Artikel från magasinet Upplev skärgård 2023.

Hon kallar hela familjen för landkrabbor, men efter två dagar på Storjungfrun blev Anna-Maria Lundqvist smått förälskad. Hon kallar upplevelsen och ön "fantastisk". - Det är lätt att glömma bort att det finns när man bor här, säger hon.

 

Anna-Maria Lundqvist bor i Bergvik utanför Söderhamn med sin man och fyra barn på fyra, sex, åtta och tio år. De har aldrig varit intresserade av skärgården, men bestämde sig för att boka in två nätter i en av stugorna på ön Storjungfrun. – Vi tog taxibåten Hulda ut till ön och det tog ungefär en timme. Barnen var jättetaggade inför att åka båt och de blev inte besvikna. Det finns hur mycket som helst att titta på under vägen till ön, säger hon. Skärgårdsstugorna på Storjungfrun är anslutna till STF, Svenska Turistföreningen, och bokas online. Anna-Maria beskriver boendet som mycket fint, fräscht och mysigt. – Vi hade utsikt över havet. Det var otroligt vackert. Det finns ingen uppkoppling i stugan och det var jätteskönt.

 

Anna-Maria med barn njuter av skärgårdslivet

Efter två dagar var Anna-Maria med familj förälskad i ön Storjungfrun.

 

Att komma ifrån stress, vardagsliv och skärmar var av godo för hela familjen. – Vi spelade spel på kvällarna, grillade hamburgare, räkor och kräftor och umgicks med varandra. Barnen älskade hela upplevelsen. De klagade inte en enda gång över att de inte kunde använda sina paddor, säger Anna-Maria. På Storjungfrun finns omkring 14 kilometer markerade stigar som väntar på att bli utforskade. De leder genom en varierande och relativt oexploaterad skärgårdsnatur. Anna-Maria och hennes familj bestämde sig för att promenera genom skogen till den populära sandstranden Toppatall som finns på öns västra sida. – Det var jättefint och helt klart värt promenaden även fast min man fick bära vårt yngsta barn den sista biten, säger hon med glimten i ögat. Stillsamheten och den enskilda känslan på Storjungfrun är verkligen speciell – och ett väldigt talande och vackert exempel för Söderhamns skärgård. – När barnen hade somnat på kvällen promenerade jag och min man längs med vattnet. Vi pratade bland annat om att vi vill åka tillbaka till ön, bara vi två. Det är en väldigt romantisk plats, säger hon.

 

Trätrottoarer finns på Storjungfrun

Tjusiga och praktiska trätrottoarer att strosa fram på.

 

Det är inte bara Storjungfrun som lockar besökare till Söderhamns skärgård. Stugor eller vandrarhem finns på ytterligare tre öar. Det som alla har gemensamt är vacker och orörd natur, mysiga och tillgängliga boenden – och kulturupplevelser. – Jag är intresserad av historia och det finns massor av kulturlämningar på Storjungfrun. Jag gick bland annat in i kapellet som är från 1600-talet. Det väckte många tankar. Jag funderade bland annat på alla som hade gift sig där och hur deras liv såg ut. Jag är stolt över att vi har en sån fin skärgård, säger Anna-Maria. 

Läs mer om skärgårdsstugor att hyra