Fiske vid Ljusnans mynning

Fina fiskechanser i Ljusne

Artikel från Söderhamns Magasin 2019

Fiskeeldoradot i Ljusne är känt för sitt lax- och öringsfiske. Men älven och havet erbjuder mer än så – här finns chans att kroka riktigt grov gädda och abborre!

Från maj börjar öringsfisket komma igång i Ljusne. En av de trogna fiskegästerna kommer in i klubbhuset och rapporterar en fångad öring på 2,4 kilo. När de silverblanka öringarna hittar in i älven efter vintern vägs vanligen massor av öring dagligen in av fiskare av den lokala sorten eller de som kommer långväga ifrån för att testa lyckan i Ljusnan.

- Det är både spinnfiske och flugfiske. Vattenföringen styr mycket över hur fisket är. Många kommer också utan att fiska för att få se hoppande lax, säger Thomas Thyr, ordförande i Ljusne Sportfiskeklubb. Den som vill se hoppande lax har bäst chans lite längre in i fiskesäsongen. Laxfisket kommer igång efter midsommar, då har öringsfisket svalnat av på grund av att vattentemperaturen blivit för hög. Men det är inte bara lax som går att locka till hugg under sommarmånaderna och framåt, den som letar sig ovanför det nedersta kraftverket kan hoppas på nappatag med riktigt fin abborre och gädda som finns på den cirka en kilometer långa sträckan mellan kraftverken.

- Fler och fler upptäcker det vilket är roligt, det förlänger säsongen. Många köper årskort men struntar helt i öring och lax här nere, säger Thomas Thyr. På den fiskesträckan är det catch and release som gäller. Möjligheten finns att hyra båt av klubben, en exklusiv chans då det är den enda båt som får ta fiskare ut i älven. - Det är lustfiske där! Det är nappgaranti törs jag nästan lova och chans att få stor fisk, säger Thomas Thyr.

Inför säsongen 2019 tas också ett nygammalt grepp om fisket ovan nedersta kraftverket, då öring kommer att fångas i en avelsfälla och sedan forslas till området
mellan kraftverken. Kanske kommer även lax att släppas i på samma sätt framöver. - Vi tror på att få ett helårsfiske och att locka nya fiskare som ser möjligheterna, säger Thomas Thyr. För nya möjligheter blir det – på en sträcka som inte är lika välbesökt som den nedan kraftverket. - Det är lite mer att fiska i en älv, en helt annan miljö än nedanför. Jag tror mycket på det här och det ska bli spännande att se vad det ger.

Mer om fisket i Ljusne

Fiskekort, hyra båt och information:
Ljusne Sportfiskeklubb
Tel 0270–681 27, 072–221 16 98
E-post:[email protected]
www.ljusnesportfiskeklubb.com
Se också Ljusnesportfiske på Facebook.