Ön Enskär i Söderhamns skärgård

Skärgårdsön Enskär i bilder

Artikel från magasinet Upplev Skärgård 2023.

Enskär ligger i mitten av Söderhamns skärgård och är en av de största öarna i Söderhamn. Med barnvänliga sandstränder och sin vackra natur, som till stor del består av barrskog och artrikt växtliv, är ön en riktig pärla att besöka.

Enskär ligger i mitten av Söderhamns skärgård och är en av de största öarna med sina 86 hektar (vilket motsvarar cirka 172 fotbollsplaner!). Med barnvänliga sandstränder och sin vackra natur, som till stor del består av barrskog och artrikt växtliv, är ön en riktig pärla. På västra sidan finns kommunens tre uthyrningsstugor som bokas via STF, Svenska Turistföreningen.

Enskär ligger några kilometer från kusten, nära Sandarne och Ljusne. Det är oftast lätt att ta sig hit med båt då färden till stor del går inomskärs och är skyddad från

sjögång. Hit har semesterfirarande båtmänniskor vallfärdat i alla tider tack vare de vackra sandstränderna. Från Enskär går det att vada över till de närliggande öarna Korsmäss och Enskärsoren. Förr fanns här ett fiskeläge på somrarna, vilket användes som bostad för skogshuggare under vissa vintrar.

Text: Johanna Syrén 

 

Bryggan vid Enskär i kvällsol

Vid bryggan på Enskär. En av alla magiska kvällar i Söderhamns skärgård.

 

Stranden på Enskär i solnedgång

Kvällen avslutas på stranden i sällskap med sommarens vackraste solnedgång.

 

En stig att strosa på ön Enskär

Stigar finns runt stora delar av ön. Så mysigt att strosa runt och upptäcka ön.

 

Kvällsfiske vid bryggan på Enskär

Bryggorna är ett perfekt tillhåll för diverse aktiviteter, bland annat fiske. En mycket spännande
aktivitet för barnen, och vuxna!

 

Mysig skärgårdsstuga att hyra på Enskär

Jag tillbringar två nätter i stugan. Uthyrningsstugorna ligger på öns västra sida intill en sandstrand. Här finns även gästbrygga, grillplatser,
miljötoalett, vedeldad bastu och en tempererad dusch med havsvatten. I stugorna finns el indraget med belysning, mikrovågsugn och kaffebryggare.
Dricksvatten behöver man ta med sig själv.

 

Kvällsfiske vid brygga

Öns befolkning utgjordes förr i tiden främst av fiskare, och här finns idag 30 fritidshus varav
häften i den gamla fiskehamnen.