Ön Enskär i Söderhamns skärgård

Enskär i bilder

Enskär ligger i mitten av Söderhamns skärgård och är en av de största öarna i Söderhamn. Med barnvänliga sandstränder och sin vackra natur, som till stor del består av barrskog och artrikt växtliv, är ön en riktig pärla att besöka.

 

Enskär ligger i mitten av Söderhamns skärgård och är en av de största öarna med sina 86 hektar (vilket motsvarar cirka 172 fotbollsplaner!). Med barnvänliga sandstränder och sin vackra natur, som till stor del består av barrskog och artrikt växtliv, är ön en riktig pärla. På västra sidan finns kommunens tre uthyrningsstugor som bokas via STF, Svenska Turistföreningen.

Enskär ligger några kilometer från kusten, nära Sandarne och Ljusne. Det är oftast lätt att ta sig hit med båt då färden till stor del går inomskärs och är skyddad från sjögång. Hit har semesterfirarande båtmänniskor vallfärdat i alla tider tack vare de vackra sandstränderna. Från Enskär går det att vada över till de närliggande öarna Korsmäss och Enskärsoren. Förr fanns här ett fiskeläge på somrarna, vilket användes som bostad för skogshuggare under vissa vintrar.

Text: Johanna Syrén 

 

Boende Skärgård
Bryggan vid Enskär i kvällsol
Vid bryggan på Enskär. En av alla magiska kvällar i Söderhamns skärgård.

 

Stranden på Enskär i solnedgång
Kvällen avslutas på stranden i sällskap med sommarens vackraste solnedgång.

 

En stig att strosa på ön Enskär
Stigar finns runt stora delar av ön. Så mysigt att strosa runt och upptäcka ön.