Solnedgång vid brygga

5 Skärgårdsmys för livsnjutaren

Njut av den idylliska skärgården i Söderhamn som till stor del är oexploaterad och som bjuder på flera pärlor att upptäcka och njuta av. Kanske hittar du din favoritplats att se solnedgången på? Här är våra 5 tips till njutbara dagar och kvällar i sommar! 


1. Hyr vedeldad bastu vid havet - Stenö Havsbad & Camping

Unna dig en kväll vid havet med bastubad i solnedgången. Att bara få vara i den ljumma sommarkvällen, bland havsfåglar och havsskvalp. Känna känslan av att sakta värmas upp igen efter ett dopp i det svalkande havet. Att koppla av, att bara få vara. På Stenö Havsbad och Camping finns möjligheten till just det. Den vedeldade bastun finns tillgänglig hela året och har plats för 6 personer. 

Vid Stenö Havsbad och Camping finns fler aktiviteter att ta sig an innan eller efter bastubadet. Varför inte utmana varandra på äventyrsgolf? Eller avnjut en bit mat i restaurangen. 

Boka din avkoppling

Stenö havsbad med bastu längst upp till vänster

Vy över Stenö havsbad, bastun ser du med egen brygga ovanför badbryggorna

2. Bo off-grid på skärgårdsö - Klacksörarna 

Upplev ö-livet och bo över i enkel, men ack så mysig skärgårdsstuga precis intill havet. Finn lugnet och harmonin i det enkla och naturnära. Var närvarande utan el och wi-fi. Lyxa till det och hyr den vedeldade bastun som står till ert förfogande på ön. Utforska Klacksörarna och hitta det perfekta morgondoppet eller picknickplatsen. Lyssna till brasan innan du somnar och uppmärksamma hur det låter, när det är tyst. Vidga dina sinnen.

Stugor med el
För er som ändå känner att ni vill ha en högre standard, kolla in skärgårdsstugorna på ön Enskär. 

Skapa dina sommarminnen i Söderhamns skärgård 

skärgårdsstugor klacksörarna

Stugor och brygga vid Klacksörarna

3. Sommarhäng vid kajen - Söderhamn

Strosa vid kajen i Söderhamn och upptäck restauranger och barer som bjuder in till mysiga sommardagar och kvällar! Vid ån har det poppat upp härliga matställen som gör skärgården och staden levande, färgstark och stämningsfull. Gå på kulinarisk upptäcktsfärd och umgås över läskande dryck och fantastiska mathantverk av olika slag. Slå dig ned under de gröna hängpilarna med något svalkande till hands vid Hunker Junker, eller kliv ombord på den flytande mötesplatsen Bolivar! 

Hitta mer om Söderhamns smaker

Uteservering på Hunker Junker

Hunker Junker  Fotograf: Johann Ljunggren

4. Kvällskryssa med M/S Moa - Söderhamn

Upplev Solnedgången på havet med M/S Moa. Följ med ut på en kvällstur och upplev skärgården ur båtens perspektiv. Förgyll lillördagen med räkafton eller ha fredagsmyset på M/S Moa, då tacos står på menyn. Fartyget M/S Moa ägs och drivs av en ideell förening, "Föreningen för M/S Moa" vars syfte är att främja kommuninvånares och turisters möjlighet att få uppleva Söderhamns vackra skärgård. Ta möjligheten du också och unna dig en kväll på havet, med god mat och trevligt sällskap.

Boka din upplevelse med Moa

MS Moa

På havet med M/S Moa

5. En äkta Saltkråkanidyll - Skärså fiskeläge 

Vid hälsingekusten nordost om Söderhamn ligger det gamla genuina fiskeläget med sina fiskarstugor och båthus. Även om antalet yrkesverksamma fiskare har sjunkit med åren är byn fortfarande levande.Här kan du kan strosa runt bland de gamla sjöbodar och njuta av skärgården. Skärså är ett populärt besöksmål med fiskrestaurangen Albertina som är en av Hälsinglands mest besökta restauranger. I fiskeläget finns även en gästhamn med kajakbrygga, camping, fiskrökeri, museum, café, en glashytta och hantverksbutik. Badplats finns det också om du vill ta ett dopp i havet.

Läs mer om fiskeläget Skärså

Det genuina fiskeläget Skärså med restaurangen Albertina

Det genuina fiskeläget Skärså med restaurangen Albertina