Lekstugan för alla barn på Hälsingegården Erik-Anders är verkligen en miniatyr av den stora gården.

4 Mysiga besöksmål i Hälsingland

Längs vägarna i Hälsingland väntar många spännande, roliga, intressanta och tankeväckande upplevelser för hela familjen. Gör en utflykt eller stanna till längs vägen och upptäck något nytt. Här har vi samlat några av våra guldkorn som vi tycker är väl värda ett besök i sommar!


1. Skärså fiskeläge - Skärgårdsidyllen

Vid Hälsingekusten nordost om Söderhamn ligger det gamla genuina fiskeläget med sina fiskarstugor och båthus. När ni kommer till Skärså har ni kommit till en riktig skärgårdsidyll. Här finns den populära restaurangen Albertina som ligger i direkt anslutning till havet. Här kan ni njuta av god mat och blicka ut över gästhamnen och havet.

I fiskeläget finns även en gästhamn, camping, fiskrökeri, museum, en glashytta och hantverksbutik. Här kan ni strosa i eran egen takt och är ni badsugna finns här en badplats. Här har ny sand lagts ut och det finns en hästskoformad badbrygga samt toalett som gör att badstranden är mycket barnvänlig. Välkommen till härliga Skärså! 

Skärså fiskeläge


2. Växbo Kvarn & Trolldalen - Mysfaktor 100

Ta med familjen till magiska Trolldalen/Växbo kvarn, Bollnäs. Utgå från Söderhamn och ta del av hela Hälsingland. I den mysiga lilla byn Växbo ligger den gamla kvarnen och de röda gamla byggnaderna vackert intill kvarndammen. En mycket idyllisk miljö att njuta av. För barnen finns lekplatsen Kvarnleken samt olika smådjur.

Växbo 

Växbo Café och bageri, förutom ett ”vanligt” fikautbud tillverkar och serverar de egen gelato, otroligt god och uppskattad av besökare hela sommaren. Cafét ligger i Växbos gamla lanthandel. På området finns utställningar och butik med hantverk, krukmakeri och smedja

Linblomman är Hälsinglands landskapsblomma och här i området med promenadavstånd finns gamla linberedningsverk med fabriksförsäljning, Växbo Lin. Här kan ni köpa otroliga hantverk i form av handdukar, servetter och dukar av 100 % lin, ett naturmaterial som håller i generationer.  

Trolldalen

På andra sidan vägen ligger Trolldalen, en vacker liten dalgång med små timmerhus och linberedningsverk. Här får du uppleva hur man bearbetade linet förr i tiden. Vattenhjulen vid skäkten och linklappen rullar igång vid visningar. Strosa runt i de natursköna omgivningarna och titta in i Växbo Bageri med bröd från de egna stenhällarna. Fikabröd av hög kvalitet serveras i den mysiga stugan eller på uteserveringen.

Växbo Kvarn

Växbo Kvarn

3. Trolska skogen - Den levande sagovärlden

Trolska Skogen är ett levande teateräventyr för småfolk mellan 2-9 år, men även underhållande för de mer vuxna. En saga som spelas längs en sträcka på 1.2 km där du möter häxor, tomtar, troll och andra väsen i den magiska hälsingeskogen. Kring midsommar slår portarna upp för sommarens äventyr!

En vördnad för naturen är grunden i Trolska Skogen. Här går sagor, folktro, musik och sång hand i hand. Med teateräventyren vill vi på ett roligt och lekfullt sätt öka barns intresse för natur och kultur och vara ett hållbart besöksmål för alla generationer. Vi brukar skogen med teater och spelar nya sagor med återkommande karaktärer både sommar och vinter. Välkommen till Trolska Skogen i Mellanfjärden i sommar!
Läs mer inför ditt besök här.

Trolska skogen

Foto: Micke Andersson Utblick foto

4. Hälsingegården Erik-Anders - Världsarvet

Kom och upplev atmosfären på Erik-Anders, en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet "Decorated Farmhouses of Hälsingland", Världsarvet Hälsingegårdar. Gården visar prov på inredningar från flera epoker med bland annat en festsal som sägs vara ett av Hälsinglands vackraste rum. Här finns besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar, minnesrum för jazzmusikern Jan Johansson, Trädgårdskafé, en trädgård samt en butik med nytt och gammalt.

Hälsingegården Erik-Anders är en av de 7 hälsingegårdarna som skrivits in på UNESCO´s världsarvslista. Gården ligger i Asta by i Söderala socken. Asta by är en av de bäst bevarade bymiljöerna i Söderhamns kommun och det stora bondeslottet ligger centralt längs den gamla slingrande byvägen.

Trädgården

På Hälsingegården Erik-Anders finns en återskapad 1920-tals trädgård med vackra blommor. Köksträdgården är ett konstverk i färg och form. I trädgården på Hälsingegården Erik-Anders fanns bara några fruktträd och en syrén berså kvar. Men med hjälp av äldre dokumentation, spår i marken och fotografier har trädgården återskapats så som den kan ha sett ut 1920.

Grusgången kantas av blomsterrabatter. Närmast huset avslutas dessa av Vippslide, en gammal trädgårdsväxt som är vanlig vid äldre gårdar. Gången avslutas i andra ändan i en syrénberså. Närmast grusgången längst sidorna odlas gräslök. Brandgul lilja, studentnejlika, pioner, åbrodd, akleja, höstrubeckia, krollilja, toppklocka, libbsticka och prästkrage är exempel på blommor att se i trädgården.

Bredvid köksträdgården ligger lekstugan som är en miniatyr av Hälsingegården. Här finns också en stor gräsplan som passar barnen med spring i benen. Här kan barnen leka efter fikastunden. I kaféet njuter du av gott kaffe, hembakat bröd och lättare luncher. Det finns sittplatser både inne och utomhus i den grönskande trädgården.

Här följer menyn årstidens rytm, där varje årstid erbjuder sina läckerheter. Kakorna byter skepnad efter vad som mognar i trädgården, först är det rabarber och sedan kommer smultron, hallon, blåbär och vinbär. Hemkokt saft efter säsong. Välkommen till världsarvet Hälsingegården Erik-Anders!

Lekstugan för alla barn på Hälsingegården Erik-Anders är verkligen en miniatyr av den stora gården.

Lekstugan för alla barn på Hälsingegården Erik-Anders är verkligen en miniatyr av den stora gården.