Utsiktsplats vandring
Paddling i Söderhamns skärgård

5 äventyr för dig som älskar naturen

Hitta ditt äventyr i Söderhamn där naturen aldrig är långt borta! Här finns både söta och salta vatten, djupa hälsingeskogar, idyllisk skärgård och mycket där emellan. Här delar vi med oss av 5 härliga och variationsrika naturupplevelser i Söderhamn!


1. Turridning i Hälsingeskog med fäbodövernattning - Stall Stråtjära

Upplev Hälsingeskogarna under en tvådagars ridtur med övernattning i fäbodstuga. Stall Stråtjära är en levande lantgård som erbjuder olika hästupplevelser. En av dom är den härliga fäbodturen, som sträcker sig över två dagar. Turen går på historiska leder och genom djupa skogar. Här får man uppleva fridfullheten men också adrenalinet på samma gång. Natten spenderas i fäbodstuga bortkopplad från moderniteterna, till ljudet av en sprakande brasa i den tystna natten insvept i hälsingeskogen. En genuin natur och djurupplevelse!

Bokning & Information

Solnedgång i hästhagen

Solnedgång i hästhagen

2. Stigcykling på riktigt - Mohed MTB-Arena

Olberget, det nya cykelparadiset. 12 km väster om Söderhamn, hittar du Mohed. Sedan 1600-talet har Mohed varit en samlingsplats för Hälsinge regemente. Idag regerar naturen, upplevelsen och cyklingen. På Olberget och Moheds MTB-arena finns det olika svårighetsgrader på stigarna och till största delen är dom helt naturliga och de flesta har sina utmaningar. Att stigarna är naturliga och inte tillrättalagda innebär inte att du inte kommer att hitta en och annan doserad kurva eller hopp. Sånt gillar även Moheds MTB-arena, där det är passande och motiverat.

Vandra Olberget

För den som hellre vill upptäcka berget till fots är det självklart ett alternativ. Olberget bjuder in till både cykling och vandring för alla! Planera din dag med hjälp av spårcentral och ledbeskrivningar mohedmtb.se

Stigcykling

Fart och fläkt med cykeln

3. Paddla i Hälsinglands Amazonas - Ödmården 

I södra Söderhamn finns sägenomspunna Ödmården. Den mörka och djupa skog som i tidernas begynnelse var en fruktad barriär mellan södra Sverige och Norrland, full av hedningar, rövare och stigmän. Som tur är var det väldigt länge sedan, men mystiken hänger fortfarande kvar i området. I skogen slingrar sig kanotleden, som varierar sig i både sjö och å. Ibland hänger skogen över farvattnet, likt Amazonas fast i Hälsingland! Här får du uppleva känslan av att färdas igenom spegelblankt vatten till ljudet av fågelsången och det förväntansfulla över vad som kommer efter nästa sväng. Vid kvällspaddling är det så gott som bävergaranti!

Turen passar som en dagstur, men mest får man ut av upplevelsen om man övernattar på Storön som ligger i sjön Björkången. Här finns vindskydd, lägerplats och dass.

Ledinformation:
Iläggning av kanot: Sundsbron
Turförslag: Sundsbron - Storön
Svårighetsgrad: Lätt
Rastplats - Storön

Hyr kanot vid Strömån

Paddling i Ödmårdens kanotled

Paddling bland näckrosor och stilla vatten

4. Vandra till Skatrevet - Skatön Naturreservat

Packa med fika och upptäck naturreservatet Skatön, som sträcker ut sig som en lång, smal udde i havet. Ett härligt vandringsstråk bland tallar och havsbris.
Skatberget med sina 32 meter över havet är Skatöns högsta punkt. Härifrån är det en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård. I öster syns horisonten och i väst framträder de mjuka formerna av bergen i Hälsinglands inland. När du står där på hällarna kanske du fundera på vad de centimeterdjupa fåror man ser i berget kommer sig av. Detta är ett spår efter inlandsisen där stenar som var fastfrusna i isen skrapade mot hällarna.

Stigarna på Skatön är tydligt markerade och huvudstigen ut till Skatrevet är i början bred och tillrättalagd men ej handikappanpassad. En härlig dagsutflykt i sommar, där man också kan passa på att svalka sig med ett dopp! 

Skatrevet

Skatrevet

5. Paddla havskajak där Hälsingland möter havet - Söderhamns skärgård

Bli ett med havet och kajaken och upptäck Söderhamns skärgård från kajaken och bo i idyllisk skärgårdsmiljö på vandrarhemmet på ön Rönnskär. Njut av klippbad och sandstränder, fiskeläger och soluppgångar i havet. 

Efter en heldag i kajaken väntar vedeldad bastu vid havskanten samt relax med panoramafönster. Precis det som behövs för återhämtning av både kropp och själ efter en heldag på havet. På kvällen kan man umgås till brasans sken eller varför inte varva ner med en bok. Somnar gör man sedan till havsbrisen utanför fönstret. Ett härligt äventyr i Skärgården väntar!

Boka din tur här 

Havspaddling

Paddling på det stora blå