Trädgården på Erik-Anders
Trädgården på Erik-Anders
Trädgården på Erik-Anders
Trädgården på Erik-Anders
Göra Sevärdheter Hälsingegård

Trädgården på Erik-Anders

På Världsarvsgården Erik-Anders finns en återskapad 1920-tals trädgård med vackra blommor. Köksträdgården är ett konstverk i färg och form.

I trädgården på Världsarvsgården Erik-Anders fanns bara några fruktträd och en syrénberså kvar. Men med hjälp av äldre dokumentation, spår i marken och fotografier har trädgården återskapats så som den kan ha sett ut 1920.

Grusgången kantas av blomsterrabatter. Närmast huset avslutas dessa av Vippslide, en gammal trädgårdsväxt som är vanlig vid äldre gårdar. Gången avslutas i andra ändan i en syrénberså. Närmast grusgången längst sidorna odlas gräslök.

Brandgul lilja, studentnejlika, pioner, åbrodd, akleja, höstrubeckia, krollilja, toppklocka, libbsticka och prästkrage är exempel på blommor att se i trädgården. Här finns också fruktträd och vinbärsbuskar. Trädgården inramas med ett staket målat i faluröd slamfärg med vita toppar i vit linoljefärg som var vanligt denna tid.

Köksträdgården bakom ekonomibyggnaden är som ett konsverk med vackra blommor och grönsaker i harmoni. Årets tema 2021 är aprikos och rött.
Svartkål, grönkål, zinnia, solros, linnétagetes, sömntuta, sguash, lejongap, rosenböna, sockerärter, betor, bockhornsklöver och mycket sallad.

Bredvid köksträdgården ligger lekstugan som är en miniatyr av Världsarvsgården. Här finns också en stor gräsplan som passar barnen med spring i benen.