Discgolf
Discgolf
Discgolf
Det finns inget dåligt väder!
Discgolf
Discgolf
Discgolf
Bild från Mijas Spanien.
Bild från Mijas Spanien.
Discgolf
Discgolf
Göra Natur & Fritid Friluftsaktivitet

Discgolf

Discgolf även kallat frisbeegolf är en snabbt växande sport som går ut på att kasta diskar/frisbees i korgar på banor med 9 till 18 hål med så få kast som möjligt. Man kan jämföra sporten med golf fast istället för golfbollar och klubbor så använder man diskar.

När man spelar discgolf så finns det egentligen inga riktiga kläder man måste ha på sig utan det går bra med sköna kläder som man känner sig bekväm i. Discgolf är också en billig sport att börja spela då det enda man egentligen behöver köpa är en disk och en väska att bära disken i.

Ute på Flygstaden är det gratis att spela och banan är tillgänglig så länge grindarna är öppna, dom brukar vara öppna till 22.
Banan är en väldigt fin och omhändertagen 18-hålsbana som har funnits sedan 2001.

Regler.
Vid varje utkast finns det en utkastskylt/teesign. Och på dessa står all info om det hål du står inför. Info som står är:
- Hålnummer, som visar vilket hål du står inför och hur långt det är.
- Par för hålet, det kan vara Par 3, 4 eller Par 5. Det visar hur svårt hålet är. Kastar man 3 kast på ett Par 3 hål så går man på Par. Kastar man 2 kast på ett Par 3 så gör man en Birdie. Och om man kastar fler än 3 så gör man en Bogey. 4 kast på Par 3 resulterar i vanlig Bogey, 5 kast Dubbel Bogey, 6 kast Trippel Bogey osv.
- OB. Out of Bounds. Landar man på fel ställen, oftast utanför banan eller i vatten, så landar man OB och får plikta ett kast. OB-linjer är ofta utmärkta med snöre, markering eller något annat tydligt påvisande.
- Pliktkast. Om man kastar OB eller landar i Hazard så måste man plikta ett kast. Dvs kastar man första kastet OB så kastar man sitt tredje kast därifrån.
- Hazard. Landar man på Hazard ger det plikt men man spelar från där disken landar.
- Drop Zone (DZ). Drop Zone är en platta som man får kasta från om man t.ex kastat ner i vattnet på hål 16 eller om man missar att gå på rätt sida om ett träd eller en lyktstolpe som är märkta med pilar (mandatory).
- Mandatory (Mando). Vissa hål har pilar utsatta som visar på vilken sida om det träd eller lyktstolpe som man måste kasta disken. Kastar man på fel sida får man plikta och nästa kast blir från Drop Zone.
- Räkna poäng. Banan på Flygstaden är en Par 59 bana och kastar man Par på varje hål så kommer man ha kastat 59 kast efter rundan är över och har då slutat på en poäng på +-0. Som nybörjare brukar dock poängen vara betydligt högre, poäng med 30-40 kast över banans par är absolut inte ovanligt.

När man väl sätter igång att spela så kastar alla ut från utkastet och därefter kastar alltid den som är längst från korgen först så ingen riskerar att bli träffad av någon som kastar bakifrån.

Dom diskar som oftast rekommenderas till nybörjare är rakt flygande mid-range diskar.

Kontaktperson: Daniel Edberg. Tel: 070-6290188
Stefan Lindström. Tel: 070-5351465