Evenemang Mässor & Utställningar Utställning

Stadens röster

på Söderhamns stadsmuseum
En utställning i ord och bild om Söderhamn under 400 år. En utställning som skildrar historien under fyra århundraden genom fyra ungdomars ögon och röster.

Det är fyra verkliga ungdomar som skildrar ett "ögonblicks historia" under ett kort nedslag i tiden i fiktiv berättelse vad ungdomarna ser och upplever just då.
Fyra Söderhamnsungdomar berättar

1600-talet gestaltas av barnarbetaren på gevärsfaktoriet, Erik Frisk 14 år, som berättar om när ån sinar, när faktoriet byggs ut och när stadens nya kyrka börjar planeras.

1700-talet beskrivs genom dottern till en handelsmannafamilj, Margareta Berg 17 år, som berättar om när familjen flydde från staden under ryssbranden, om sin förlovning och sjöresa.

1800-talet åskådliggörs av målargossen Johan Abraham Berglund 13 år, som berättar om sin uppväxt med fattiga föräldrar och hur han måste tigga, om när han får arbete hos konstnären Albert Blombergsson som lär honom att teckna och om sin Stockholmsresa.

1900-talet berättas av den blivande författaren och konstnären Ulla Bjärne 19 år, som berättar om sina drömmar om att ge sig iväg från "Döderhamn" och ut i världen för ca 100 år sedan.

Hungerupproret 1917 skildrar hur det gick till när några arbetarkvinnor från sågverken efter Söderhamnskusten tog initiativ till en hunger­demonstration våren 1917.