07 Nov Söderhamns Idrottshall

Prova på Jugger!

Evenemang Barn & Familj Skollov

Spelare från föreningen Umeå Osport kommer hit och berättar om Jugger och visar oss hur det spelas – förbered dig på action och samarbete!

Beskrivning

Jugger, som närmast kan beskrivas som en kombination av fäktning, tagen och rugby ökar i popularitet. Jugger spelas i över 20 länder och har funnits sedan 1990-talet. Passar alla med barnasinnet kvar! Gammal som ung, tjejer och killar, kvinnor och män.

"En sport för den som inte tycker om sport".

Ta en titt på följande länkar för att få reda på mer:
- Umeå Osport: http://www.umeaosport.se/
- Snygg trailer: https://youtu.be/dtJAK_IOhqU
- Infovideo: https://www.youtube.com/watch?v=S3S2s0Xn3NQ

HUR FUNKAR JUGGER?
Jugger kommer ursprungligen från en postapokalyptisk film som heter The Blood of Heroes (Dödsmatchen, 1989).

Sporten spelas på en 20x40 meter stor yta (typ handbollsplan) och är en lagsport där två lag (5 pers i varje) kämpar mot varandra för att göra mål hos sina motståndare. Till hjälp har de vadderade markeringsstavar (pompor) för att inaktivera motståndarna med.

I varje lag finns en Qwik, den har ingen pompa utan är den som får röra skallen (bollen) och göra mål. Qwikarna hanterar skallen och varandra ungefär som man gör i rugby.

De resterande fyra spelarna kallas gardspelare och har pompor. Pomporna finns i olika varianter men funkar alla på samma sätt i grunden. Om en spelare markeras av en pompa blir spelaren inaktiv och sätter då ner ett knä i marken samt en hand bakom ryggen och använder fingrarna till att synligt räkna 5-8 stenar. Inom jugger räknas matchtiden efter en trummas slag, ett trumslag är lika med en sten.

För att laget ska klara uppgiften krävs kommunikation, kreativitet, samarbete och mycket mer.

Visst vill du vara med? Kom och prova på Jugger i Söderhamn!

Datum (<% occasionResult.length %>)

7 November 10:00 - 12:00