Calle Kopparmalms

Calle från Viksjöfors om Ultimate frisbee

Ultimate skapades med de bästa komponenterna ur flera andra sporter, fast med en frisbee, och en stor portion fair play. Calle Kopparmalms är en landslagsmeriterad Ultimate spelare från Edsbyn som jagar sitt första SM-­‐ guld inomhus med Viksjöfors IF Frisbee när det hela avgörs i Söderhamn under SM-­‐veckan.

Calle började spela Ultimate när han var 10 år gammal. Största anledningen att det blev just Ultimate var förmodligen att hans tre äldre bröder redan spelade hemma i Edsbyn. Tack vare att många av hans kompisar också började spela i den vevan blev det att alla hängde kvar tillsammans och fortsatte med Ultimate.

Han har spelat många sporter genom åren så som innebandy, fotboll, och även åkt mycket skridskor/skidor och snowboard på vintern. Just att ägna sig åt många olika sporter brukar vara ett framgångsrecept. I Calles fall har det resulterat ibland annat i ett EM-­‐guld med landslaget i Maribor 2011, en åttonde plats i klubblags-­‐VM 2010, ett junior VM-­‐silver och två junior EM-­‐guld. Och så ett par SM-­‐guld utomhus, lägger Calle till. Men vänta, varför nämner han just utomhus? SM-­‐guld inomhus verkar saknas i Calles meritlista. Inte undra på att hans ser fram emot ett inomhus-­‐SM i Söderhamn.

När vi frågar Calle om han tycker att just Söderhamn känns som hemmaplan får vi inte riktigt det svar vi förväntade oss:
-  Nej, Söderhamn och Ljusne känns inte som hemmaplan.
Calle är född och uppvuxen i Edsbyn och det är där han även bor just nu, så Söderhamn kan han inte så mycket om, påstår han.
När vi ändå frågar om han har något favoritställe som vi bör besöka under SM-­‐veckan rekommenderar han restaurangen i Skärså. Och så läggar han till att flygstadens discgolfbana är ett av hans favoritställen i stan, en fin och trevlig bana. 

Trots att Calle har vunnit flera guld utomhus har han alltid tyckt att inomhus har varit roligast, med ett snabbare spel, mer intensitet och ett mycket högre tempo. Det finns alltid skrällchanser inomhus då det är korta matcher och fler lag kan göra snabba avgörande mål. Utomhus vinner däremot nästan alltid det lag som har en stor och balanserad trupp, laget med bäst förutsättningar helt enkelt. Inomhus kan däremot ett par bra spelare göra en stor skillnad.

Med flera år bakom sig i landslaget, fyllda 30, och småbarnsfamilj så har Calle Kopparmalms börjat trappa ned något på ultimate-­‐spelet.
Han spelar inte längre i landslaget. Men SM i Söderhamn blir det med Viksjöfors. En utmaning så god som någon.